Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работни

...
Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работни
Коментари Харесай

Роботите посягат на до 800 милиона работни места света

Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва забележителен дял от работни места в промишлености, представляващи близо една четвърт от световната работна мощ, съгласно оценките на Bloomberg Economics, представен от БГНЕС.
В отчет, оповестен във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън обявиха, че това може да значи, че към 800 милиона души са изправени пред огромна излагане на риск тяхната работа да се окаже излязла от приложимост. Страните от Съвета за съдействие в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими от на автоматизацията, пишат те.
Това е по този начин, тъй като тези страни имат огромен сегмент от работната мощ в рода на елементарни, рутинни функции, които най-лесно могат да бъдат или към този момент разчитат на евтина работна ръка.
По-голямата автоматизация рискува да сътвори по-голямо неравноправие в приходите, пишат икономистите. Докато преди се смяташе, че роботите заплашват най-вече нискоквалифицирани работни места, в този момент се вижда, че те заместват на позиции, които могат да бъдат. Това постоянно попада в средата на разпределението на приходите, което води до резултата на поляризация.
Не всичко е обаче неприятна вест. Някои от най-изложените на заплаха страни също имат бързо застаряващо население, което значи, че технологията може да помогне за компенсиране на демографските „ черни облаци “, струпващи се над техните стопански системи, преценят Дауд и Джонсън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР