“Направих ... една картина на моята стая, с мебели от

...
“Направих ... една картина на моята стая, с мебели от
Коментари Харесай

Да наемеш спалнята на Ван Гог


“Направих... една картина на моята стая, с мебели от бяло дърво, както знаете. Хареса ми доста концепцията да обрисувам интериора с съвсем нищо вътре, с една семплост като при Сьора ”

(Писмо до Пол Гоген, Арл, октомври 1888)

Ако сте фенове на Винсент Ван Гог, с малко шанс, бихте могли да прекарате една нощ в стаята му тъкмо такава, каквато я е нарисувал. Институтът по изкуствата на Чикаго е направил точна възстановка на стаята на художника, известна като " Спалнята в Арл ", където е прекарал престоя си в Южна Франция. Реконструирана до най-малкия подробност, стаята може да приюти всеки искащ да изпита страстта да " спи в картината " на скромната цена от 10 $ на нощ. Възстановката е автентичен метод да се показа на вниманието на публиката новооткритата  изложба на холандския художник   " Спалните на Ван Гог " от 14 февруари до 10 май в Чикаго.

Фокусът на изложбата са трите картини на спалнята на художника и смисъла, което е имала тематиката за дома за Ван Гог. Веднага, откакто се нанесъл в обичаната си " Жълта къща " в Арл през 1888 г, Ван Гог е нарисувал първата картина. " Спалнята в Арл " е може би най-известната стая в историята на изкуството. Той е бил толкоз завързан към картината (сега се намира в сбирката на музея " Ван Гог " в Амстердам), че откакто е била застрашена от щета, е решил да я нарисува още един път, запазвайки композицията, което прави една година по-късно в неговото студио в Сен-Реми. Еднаква по мащаб, само че все пак различаваща се от оригинала, втората творба е една от иконите на непрекъснатата експозиция на Института по изкуствата в Чикаго.

Ван Гог обаче е основал и дребна, трета картина, като подарък за майка му и сестра му няколко седмици, откакто е нарисувал втората. Тя през днешния ден е намира в Музей д'Орсе в Париж. Трите картини са на пръв взор съвсем идентични, само че когато се изследват от близко, всяка разкрива своята характерност и уникалност. Изложбата за пръв път събира трите картини на едно място и дружно с още 36 произведения изследва смисъла на дома в творчеството на Ван Гог, започвайки от първите му произведения на горски на къщурки и птичи гнезда, асоциацията с парадайса, преминавайки през стаята, като креативно леговище и проследявайки еволюцията на тази тематика оттатък Жълтата къща и  Сен-Реми до последното жилище на художника в Овер-сюр–Уаз, където той още веднъж е рисувал серия от къщи, завръщайки и напомняйки още един път за възприятието за дом. 

Трите картини можете да видите в галерията, а по-долу ви демонстрираме невероятната възстановка на „ Спалнята в Арл ”. Стаята се предлага от уеб страницата Airbnb и може да приюти двама.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР