Напоследък стана модно училищата у нас да стават иновативни. В

...
Напоследък стана модно училищата у нас да стават иновативни. В
Коментари Харесай

На училище без учебник и домашни – мисията е възможна

Напоследък стана фешън учебните заведения у нас да стават новаторски. В регистъра на МОН новаторските школа наброяват над 500, т.е. близо 1/4 от всички учебни заведения. Разместването на няколко чина или обединяването на няколко часа обаче единствено по себе си не прави смяната ефикасна. Извън този опит на системата да се разчупи един различен тип учебни заведения у нас оферират същински друга опция на нормалните способи на образование. В тях не дават домашни, учениците стартират деня с флейта, таблицата за умножение се учи с придвижвания, а вместо учебници работят с тетрадки, които трансформират в творби на изкуството. Всичко това звучи отлично, само че в един миг неизбежно поражда въпроса по какъв начин тази опция се съревновава с " естественото " обучение и доколко нейните ученици са в крайник със знанията и уменията на своите връстници.

 

Ученикът в действителност е в центъра

Основна отлика на различното образование е специфичното внимание към ученика. " Монтесори " образованието да вземем за пример следва самостоятелен метод към всяко дете по отношение на неговите потребности. Класната стая е разчупена, придвижването е свободно, а на помощ в заниманията има особено разработени материали, които оказват помощ за разбиране на нереалните концепции. Когнитивното развиване и солидната академична основа са значими, само че също толкоз значимо е общественото, прочувственото, духовното и физическото развиване на детето, споделя Анна-Мария Йоцова, шеф на частно учебно заведение " Откривател " в София, в което се образоват към 60 деца.

Частно приблизително учебно заведение " Проф. Н. Райнов " в София пък е първото и към този момент само у нас Валдорфско учебно заведение, работещо по педагогиката на Рудолф Шайнер. То стартира през 2011 година с две деца и един учител, а през днешния ден има 110 деца и 30 преподаватели. За разлика от нормалната ни визия за учебното заведение като за клас деца, които прекарват по-голямата част от деня на чиновете, тук в началния стадий се залага доста на физическата интензивност, както и на музиката и изкуствата, а някои умения са оставени за по-късен миг от нормалното. " Не преподаваме на децата от 1-ви и 2-ри клас мерните единици и познаването на часовника, тъй като сме открили, че те усвояват този материал доста по-лесно в 3-ти клас, когато са много по-добре развити физически ", дава образец Нели Колева от учебното заведение.

 В прогресивната просветителна философия мощно застъпени са откривателството като метод към по-дълбоко учене, а също и поемането на персонална отговорност за напредъка. " Учителят ти оказва помощ да си поставиш смислени за теб образователни цели и те насочва по какъв начин да ги постигнеш независимо. Неуспехите са част от ученето, стига да са добре осмислени ", споделя Олга Нинова-Траянова, ръководител на Института за прогресивно обучение, който развива този модел в България от 2012 година и чиято задача е да го направи достъпен за всички държавни и общински учебни заведения у нас. През 2016 година Институтът създава първото прогресивно учебно заведение в България (Основно прогресивно учебно заведение 1 в столичния кв. " Стрелбище " ), като сега към този момент има три такива учебни заведения и над 200 подготвени преподаватели.

 

Учебни стратегии

Алтернативните учебни заведения са лицензирани от МОН, т.е. образователните им проекти и стратегии са утвърдени от ведомството и дават отговор на държавните просветителни стандарти, колкото и от време на време да наподобяват надалеч от тях. Учениците получават всички познания за дадения стадий, които по проект са заложени и за връстниците им от общоприетите учебни заведения, вземат същите дипломи, приети от МОН и българското законодателство.

" Програмата ни е интернационална (по стандартите на Международната асоциация " Монтесори " ), само че не опонира на тази от МОН. Когато учим за растежа на живите организми да вземем за пример, акцентираме на историите. Когато учим за растенията, описваме история и за функционалностите на другите им елементи ", споделя Анна-Мария Йоцова от учебно заведение " Откривател ".

" Нашите възпитаници свирят на флейта - това е за развиване на дробовете и оросяване на мозъка. Едва по-късно почваме да учим ", дава за пример Нели Колева от Валдорфското учебно заведение, което също работи по образователните стратегии на МОН. Разликата е единствено в поредността на другите тематики - някои от уроците да вземем за пример са оставени за по-горен или низък клас, само че в края на стадия взетият материал се изравнява с този в държавните образователни заведения.

Първото прогресивно учебно заведение у нас също се води от общоприетата стратегия на МОН, само че дружно с нея употребява и друга - на интернационалната организация IB PYP.  " Отделните предмети като физика, химия, математика и технологии сe преподават интегрирано и трансдисциплинарно ", споделя Олга Нинова-Траянова. Училището да вземем за пример надгражда просветителния стандарт на МОН със световноизвестната стратегия JUMP Math. 

 

Без учебници

" В началния стадий учениците ни не употребяват учебници. Имат специфични валдорфски тетрадки с бели листове, на които записват, постоянно и с рисунки, най-важното от урока. Преподавателите ни сами решават кои материали или учебници да употребяват, не ги вкарваме в рамки, те избират задачите съгласно потребностите на класа ", споделя Нели Колева. По думите ѝ децата във Валдорфското учебно заведение съвсем нямат и домашни. " Това натискане на децата с доста домашни, пособия и учебници смачква творчеството им ", счита тя.

" Не ограничаваме учениците, в това число и да употребяват определени учебници. Ако някой има пристрастеност към геометричните фигури, задачата е тя да не стопира с написаното в урока ", дава за образец и Анна-Мария Йоцова. " Преподаването по учебник е остаряла просветителна идея. Учителите могат да употребяват разнородни запаси, а учениците независимо изследват дадена тематика, като съветват разнообразни източници на информация. Ученето е живо и с прекарване, с доста проучвателен планове, презентации, работа в дребни и огромни екипи ", споделя Олга Траянова.

 

Резултати

Към сходен тип учебни заведения постоянно има рецензии, че не оферират съществено обучение, и въпреки в началния стадий на ограмотяването да са доста положителни поради хармоничното и всестранно развиване на децата, то за по-горните класове водят до закъснение и проблем с академичната дисциплинираност. За благополучие, тези учебни заведения също вземат участие в националното външно оценяване и за резултатите им има количествени индикатори.

" В момента учениците ни са до 6-и клас, следващата година ще имаме 7-и, който ще се яви на националното външно оценяване. А четвъртокласниците ни бяха по триумф измежду първите 10 в София на последното НВО за този випуск ", споделя Анна-Мария Йоцова, която гледа на тестванията просто като на още едно умеене, което би трябвало да придобият децата. " Резултатите ни са извънредно положителни - междинният триумф на четвъртокласниците ни е 5.25, като най-ниският резултат, само на едно дете, е 4.70 ", споделя и Нели Колева от Валдорфското учебно заведение (заради пандемията предходната година нямаше външно оценяване в четвърти клас).

На изпитите за седмокласниците предходната година децата от СУ " Проф. Н. Райнов " са постигнали 55.83 т. по български език и литература и 44.04 по математика - много над междинното за страната. Връстниците им от ОПУ " Прогресивно обучение " са изкарали на същото външно оценяване 70.60 точки по български език и литература и 42.25 т. по математика. За съпоставяне междинният резултат на изпита за страната е 51.06 точки по български език и литература и 36.33 точки по математика. Друго учебно заведение, което работи по метода " Монтесори " - ЧОУ " Д-р Мария Монтесори " в София, има по-разнопосочни резултати, като по математика е над междинното равнище за страната с 39.5 т., само че по български език и литература е малко под междинното равнище - има 46.7 точки, демонстрира.

" Количественото оценяване не е фокус на прогресивното обучение. В този модел акцентът се слага върху преодоляването на умения и качествени индикатори. Набляга се на така наречен достоверно оценяване, в което учениците показват и ползват образно това, което са научили ", споделя Олга Траянова. В идващите години следва да забележим дали тези различни системи ще покажат положителни резултати и в гимназиалния стадий.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР