НАП изненадващо постави нови, неочаквани изисквания към касовите апарати, с

...
НАП изненадващо постави нови, неочаквани изисквания към касовите апарати, с
Коментари Харесай

НАП - с неизправен сървър, но с нови изисквания за касовите апарати

НАП изненадващо сложи нови, непредвидени условия към касовите апарати, с които шокира бизнеса. Финансовото министерство разгласява план за изменение на наредбата с ускорено публично разискване от 14 дни, написа в.Сега.
Наред с удължените до 30 септември периоди за осъществяване на разпоредбите за фискалните устройства и софтуера са включени спомагателни условия, които ще доведат да повторна преправка на към този момент заменените най-малко 50 000 касови апарата. Бързането е, с цел да се изпревари 31 март - крайния период, до който записаните по Данък добавена стойност компании трябваше да съобразят с новите условия за фискалните си устройства и софтуерите за ръководство на продажбите.
Неочакваните условия към касовите апарати ще основат още работа на софтуерните разработчици и ще доведат до спомагателни разноски за бизнеса.
Приходната организация вкарва условие наред с дневния финансов доклад за продажбите да се отпечатва и длъжностен бон, който демонстрира, че касовият уред има връзка с мобилен оператор. Смисълът на това е неразбираем, само че сигурно постанова преправяне на софтуера на към този момент конфигурираните касови апарати от нов вид.
Подобен е резултатът и от смяната в две от полетата в данните, които касовите апарати пращат към Национална агенция за приходите. Заради тези новости 50-те хиляди сменени касови апарата, с които Национална агенция за приходите се похвали, с изключение на препрограмиране с нова версия би трябвало да минат и през наново утвърждение през Българския институт по метрология (БИМ). А това значи огромна част от търговците, които са ги конфигурирали, да не съумеят да спазят периода 31 март. Той остана да важи за търговците, регистрирани по Данък добавена стойност, които не употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите, а единствено елементарни касови апарати. Възможно е Национална агенция за приходите да вземе решение, че не се постанова наново утвърждение от БИМ, само че това пък би означавало да се наруши законът.
Публикуваните примерни мостри на касови бонове в плана с най-новите промени в наредбата също изненадаха софтуерните експерти и търговците. В тях времето, в което са отпечатани бележките, е заложено до секунди. В настоящите механически условия към касовите апарати няма условие касовият уред да работи до равнище секунди, настояват софтуерни експерти. Затова и в новите стратегии на касовите апарати това не е съобразено и още веднъж се постанова преправка на софтуера. В момента единствено един български производител поддържа фискални устройства, които печатат времето със секунди. Възможно е Национална агенция за приходите " инцидентно " да са взели за прегледен образец тяхна касова записка, разсъждават търговци.
За всички тези промени в претекстовете към измененията в наредбата не се загатва и дума. Там се натъртва главно на предоставената опция електронните магазини да издават електронна касова записка и въведените в тази връзка функционални условия към фискалните устройства. " С въвеждането на електронен фискален бон се цели облекчение на активността на икономическите оператори, извършващи комерсиална активност в интернет, като им се дава опция за генериране и изпращане на електронна касова записка на електронния адрес на купувача ", се показва в претекстовете.
Според онлайн търговците обаче, макар че се вкарва електронна касова записка, тя би трябвало да бъде издадена от действителен физически касов уред. " Изкуствено се слага устройство с бутони и екран, което няма да печата касови бележки, а просто ще стои сред електронните системи на бизнеса и сървърите на Национална агенция за приходите. Това е остаряла технология. Нормалното решение е електронните системи на бизнеса да подписват и да криптират бележката и да я подават непосредствено към сървъра на Национална агенция за приходите. Това е съвременна опция на касовите апарати и съвременна система за ръководство на фиска, в която ще има и генериране на неповторим номер на продажбите, и цивилен надзор с QR код ", показаха от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт.
От Българската е-комерс асоциация също показаха неодобрение и не поддържат издаването на електронни касови бележки през физическо фискално устройство. От асоциацията настояват, че неведнъж са поставяли въпроса за създаване на директна връзка със сървъра на приходната организация - метод, по който работят електронните магазини в множеството европейски страни. Отговорът оттова към този момент е, че тематиката ще стартира да се разисква в края на годината.
Искаш да се регистрираш - мъчно!
Сървърът на Национална агенция за приходите блокира през вчерашния ден следобяд за няколко часа по неразбираеми аргументи. През това време търговците с касови апарати от нов вид получаваха предупредителни известия, че регистрацията на касовите бележки е несполучлива, тъй като " системата е недостъпна ". Те са получили и предизвестието: " Внимание! Възможно е блокиране на апарата след 21 ч. заради неизпратени документи ". Според новите правила касовите апарати би трябвало да подават съвсем в действително време - в границите на 5 минути, данни към Национална агенция за приходите за всяка продажба, а върху касовата записка да се отпечатва QR код, който при сканиране удостоверява, че покупката в действителност е регистрирана пред данъчните. Касовият уред би трябвало да бъде програмиран по този начин, че при липса на връзка с Национална агенция за приходите да блокира след 24 часа. Проблемът с връзката през вчерашния ден е почнал към 15.00 часа, а в 18.00 часа от Национална агенция за приходите увериха, че до час ще бъде отхвърлен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР