Намаляват желаещите да си правят PCR тестове за COVID-19. Хората

...
Намаляват желаещите да си правят PCR тестове за COVID-19. Хората
Коментари Харесай

Огромна част от хората с положителни тестове са по улиците

" Намаляват искащите да си вършат PCR проби за COVID-19. Хората към този момент не желаят да вършат тези проучвания, откогато антигенните проби са налични ", каза пред БНР доктор Виктория Чобанова, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

„ Голяма част са си купили (антигенни) проби и си ги вършат у дома. Не уведомяват въобще доктор. Огромната част от хората с позитивни антигенни тестове се разхождат по улиците, пазарят, в градския превоз, пътуват. (...) PCR-ите понижават като %, тъй като всеки позитивен PCR тест значи карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, само че не значи карантина “, сподели доктор Чобанова.

Според нея, когато и антигенният тест стане съображение за карантина, доста дребен % от хората, които си вършат такива проби вкъщи ще известят здравните управляващи за позитивен резултат. " Поне тестванията, които се вършат в лабораториите, ще бъдат законни и ще имат последици ", добави доктор Чобанова.

Д-р Чобанова предупреди също по този начин за съществени проблеми при бъдещите електронни предписания , които ще се издават по време на изключителна епидемиологична конюнктура и изключително състояние.

" Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат опция образно да разполагат с рецептата, с цел да я поправят и допълват - разясни тя. - И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, тъй като аптеката няма да може да извърши съответната рецепта, въобще не е дребна . В плана, който видях, елементарната бяла рецепта става 100% електронна. Как ще се издава електронна рецепта при домашно посещаване и когато ви изписват от болница, по какъв начин ще се поправят неточности? С рецептите ще имаме доста съществени проблеми, а в това време глобите за погрешно издадени предписания не престават да работят – 50 до 100 лв. на неточност. "

От момента, в който електронната рецепта стане наложителна, персоналните лекари няма да могат да издават рецепта на книжен притежател, добави още тя. Единствената опция да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, добави доктор Чобанова.

Самата тя не е решила да дали ще се имунизира, тъй като няма задоволително информация, а има много въпроси  - да вземем за пример дали може имунизацията да се слага, в случай че си контактен или си в инкубационен интервал, в случай че си интензивно работещ доктор с онкологично или друго заболяване. Затова и не предлага имунизацията на свои пациенти, тъй като те ѝ имат доверие и не може да предлага нещо, за което не знае какво е.

„ Това е най-малкото несериозно. В последна сметка хората на нас ни имат вяра. Отнема ми повече време и повече сила да проследя какво желаят да върша ръководещите, в сравнение с да го свърша. Нито хората, нито ние - лекарите, виждаме някаква посока “, сподели още доктор Чобанова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР