Намаляването на енергийните резерви е сред основните проблеми пред човечеството.

...
Намаляването на енергийните резерви е сред основните проблеми пред човечеството.
Коментари Харесай

Горивото на бъдещето лежи на дъното на Байкал

Намаляването на енергийните запаси е измежду главните проблеми пред човечеството. На този декор някои страни започнаха да търсят нетрадиционни източници на въглеводород. Едно от решенията лежи на дъното на езеро Байкал - там има залежи с газохидрат.

Какво съставляват газохидратите?

Газохидратите са кристали, формирани вследствие на взаимоотношението на природен газ с вода. За основаването на газохидрат е нужна характерна среда, в която доминират ниската температура и високото налягане. Само при поддържането на тези условия газохидратите остават в естествено положение, наподобявайки бучки сол.

В мига, в който средата се промени, веществото се разпада. Т.е. в случай че налягането се намали или температурата се увеличи, белите бучки се трансформират още веднъж в газ и вода. Точно това усложнява добиването на едно от горивата на бъдещето.



Според откривателите, запасите от газохидрати надвишават залежите на газ и нефт в света. Голяма част от тях се намират в Русия, написа Travelsask.

За първи път такива са открити в страната още през 70-те години на XX в. По общи оценки, единствено на територията на Русия има над 1000 трлн. куб.метра газохидрати.

Как ще бъдат добивани газохидратите?

В дълбините на Байкал се намират към 1 трлн. куб.метра от веществото. Това е едно от най-големите залежи в Русия. То е намерено през 90-те години на XX в., а десетилетие по-късно са извадени на повърхността първите кристали.

Байкалските газохидрати обаче не може да се добиват в огромни количества, защото това ще унищожи екосистемата на езерото. Въпреки това учените имат желание да употребяват мястото за осъществяване на проучвания.

Върху методите, по които може да се извлекат неповторимите субстанции от дълбините, размишляват едни от най-напредничавите откриватели. Съществуват няколко версии по какъв начин кристалите може да се трансфорат в газ, без да се губи гориво по време на разлагането. Така че се допуска, че ще бъде допустимо веществото да бъде превърнато в газ, до момента в който е на огромна дълбочина, в самите скални пластове.

Има и други подходи. Съгласно един от тях, учените възнамеряват да употребяват инхибитори. Друг различен способ планува нагряване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР