Намаляване на домашните за учениците няма да има. Това заяви

...
Намаляване на домашните за учениците няма да има. Това заяви
Коментари Харесай

Ще пишат ли децата по-малко домашни през новата учебна година

Намаляване на домашните за учениците няма да има.

Това съобщи министърът на образованието и науката Галин Цоков в V във връзка измененията в образованието от новата образователна година.

" Никога няма да си разреша от позицията на министър на образованието да лимитирам методическата и педагогическата автономия на учителите ", увери той.

Една от най-важните новости за учениците тази година ще бъде въвеждането на избрани самостоятелни или екипни задания, които да извършват след образователните часове.

Учителите ще могат да дават и по-продължителни проучвателен задания, които да бъдат изпълнявани самостоятелно или екипно, изясни министърът.

" Продуктите, свързани с тези на практика задания, могат да бъдат оценени от учителите и да бъде поставяна настояща оценка на всеки възпитаник самостоятелно ", добави той.

От МОН са съумели да изготвят за новата образователна година промени в няколко съществени насоки. Част от тях са свързани с графика на образователните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

" Успяхме да предложим делене на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на едни дати. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, тъй като по този метод учениците ще имат една седмица повече да се приготвят, а шефовете ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити ", безапелационен е министърът.

" Дигитална раница " носи по-малко учебници

В на Министерството на образованието и науката е структурирано образователно наличие за всички класове и достъпът до него е безвъзмезден.

Целта на министерството е да помогне при решение на провокациите, свързани с неприсъствена форма на образование, както и такива при присъствена или хибридна форма на образование.

Платформата предлага онлайн уроци, опция за задаване на задания за домашна и независима работа.

Служи и като информативен портал за родители, като им разрешава да наблюдават обучителния развой на децата и да наблюдават за оценките, отсъствията, бележките и заданията им за независима работа, както и до всички образователни материали.

С развиването на цифрови просветителни платформи, учебниците в бъдеще могат да станат незадължителни, разяснява в министър Цоков във връзка стартирането на " Дигитална раница ".

„ Амбицията през идващите години е тази платформа да се разшири и в нея да влезе образователно наличие, което е направено от самите учители.

Това към този момент ще е нова роля за учителя – той да бъде освен транслатор на познания, само че и основател на образователно наличие, което е съобразено с неговия жанр и неговите възпитаници “, добави той.

Проф. Цоков уточни, че препоръчаните промени в образователните стратегии са отворени за публично разискване. По думите му по предложенията се е работило през последните две години.

„ Ограничаването единствено с един учебник в дадени образователни дисциплини и образователни предмети не би бил добър метод. От друга страна е належащо да се балансира по повод одобряването на учебници “, сподели министърът.

Проф. Цоков уточни още, че в министерството се разяснява обвързването на финансирането на учебните заведения с така наречен „ принадена стойност “, която те имат в образованието и личностното развиване на учениците. Това би могло да се случи посредством стандарт за ръководство на качеството в българското учебно обучение.

Гугъл в клас

България е водеща страна в Централна и Източна Европа по потребление на софтуерните решения, които платформата на Гугъл за образованието дава.

Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и Уилям Флоранс,  началник на Гугъл Workspace за образованието в Централна и Източна Европа при започване на този месец.

България е и преди всичко по брой учители на глава от популацията със международно приети документи за цифрови умения на софтуерната компания, стана ясно още по време на срещата. 

Данните демонстрират, че към 500 учебни заведения и общо над 200 000 консуматори в страната ни употребяват интензивно опциите, предоставени от облачната платформа на компанията.

„ Ролята в световен мащаб на софтуерни компании, които дават свободен достъп до просветителни цифрови запаси е основен “, уточни проф. Цоков по време на срещата. По думите му е доста значимо да се насърчат учебните заведения, които демонстрират незадоволителни резултати на националните външни оценения, да работят по-активно с цифрови запаси.

Участниците в срещата разясниха по какъв начин дейното потребление на технологии предизвиква нововъведения в методите на преподаване. Според Уилям Флоранс към момента няма огромни проучвания по света за връзката сред потреблението на технологии и новаторските практики на преподаване.

Други значими акценти в диалога бяха навлизането на изкуствения разсъдък, образуване на взаимно събитие за показване на цифровите решения в образованието и методите за по-масовото им потребление у нас.

Силата на STEM

В над 2200 учебни заведения в България следва да бъдат построени STEM кабинети. За тях ще е нужна поддръжка и непознат опит за подготовката на учители, които ще работят в тези кабинети.

Това стана ясно след среща сред министъра на образованието и и посланикът на Съединени американски щати у нас.

Предстои и реализирането на специфичен план за медийна просветеност в България, финансиран от Държавния департамент на Съединени американски щати, на стойност 900 000 $, оповестиха от пресцентъра на МОН.

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е образование, което е фокусирано върху просвета, технологии, инженерство и математика.

Чрез методиката на STEM учениците вземат присъединяване в опити, биват насърчавани да споделя концепциите си и да способства за развиване на групови планове ориентирани към опознаване на света към тях. Активното присъединяване и образование посредством практическо приложение и прекарване на наученото, са главните правила залегнали във всеки урок.

Едно от главните преимущества на STEM образованието е обединяването на обособените предмети в интегрирана образователна стратегия. Всеки урок с изключение на познания води и до придобиването на разнообразни умения и компетентности.

Това разрешава на децата да схванат връзките сред предметите, които учат в учебно заведение. Да си отговорят на въпроси като: „ Защо ми е належащо това познание? “, „ Къде ще употребявам, това което изучавам? “, изясняват от prepodavame.bg.  STEM разрешава на учениците да преминат оттатък придобиването на теоретични познания и да се насочат към практическото използване на наученото.

По този метод те получават необятен набор от умения и пълномощия, които ще са им нужни в 21-век.

Добрият опит идва от Финландия

Български специалисти ще се срещнат с финландския опит във въвеждането на нововъведения в учебното обучение, както и във взаимоотношението сред университетите и бизнеса. Това стана ясно след среща сред министър Цоков и посланика на Финландия в България Кристина Кувая.

 „ Финландската идея за феноменно обучение ще ни е извънредно потребна, с цел да можем да подобрим методите на образование и да променим българското учебно заведение, както вие променихте финландското “, разяснява министърът.

По думите му десетки български учители и шефове към този момент са посещавали финландски учебни заведения по разнообразни планове и имат опит, само че е належащо да се контракти и на държавно равнище по-широко съдействие в тази посока.

Посланик Кувая също предложи да се провежда групова аудиенция на български просветителни специалисти във Финландия. По думите ѝ има световен интерес към просветителната система във Финландия. Затова в страната е основан специфичен екип, който е зает с организирането на визитите на такива заинтригувани групи от други страни.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР