Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 % и безплатното

...
Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 % и безплатното
Коментари Харесай

Преговорите: Намаляване на ДДС на лекарствата искат БСП

Намаляване на Данък добавена стойност на медикаментите на 9 % и безплатното закупуване на лекарства за деца до 14 години. Това са две от ограниченията, които би трябвало да бъдат заложени в бюджет 2022 съгласно Българска социалистическа партия, стана ясно по време на договарянията за сформиране на кабинет. Те са проведени от първата политическа мощ Политическа партия „ Продължаваме Промяната “ и за първи път се излъчват онлайн. 

До огромна степен целите на първите две партии, които се изрекоха Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се припокриват. Първи думата взеха Българска социалистическа партия, предава " Марица ". Според тях би трябвало лечебните заведения в труднодостъпните райони да бъдат със статут на предпазени лечебни заведения и отговорностите им, които са над 100 млн. лева, да бъдат погасени. По думите на левицата е значимо и с изключение на за ковди да се намерения и за предварителна защита от хепатит А, за която от дълго време има ваксина. Причината е, че страната ни е единствената страна, в която има гърмеж от заболяването. Преди това обаче първо би трябвало да се подхващат краткосрочни ограничения за справяне с пандемията.

Според левицата те са обезпечаване на благоприятни условия за повишение на имунизацията, като се основат мобилни групи, ориентирани към хората с голям брой контакти и възрастните. „ Трябва да се сътвори и ясно делене на потоците на пациентите с оглед поддържане на диагностицирането на общозначимите болести “, означиха от Българска социалистическа партия и прибавиха, че: „ Преговорите в направление опазване на здравето са едни от най-важните, защото последните 12 години беше съществено обезличена. На базата на деградацията й се стигна до данните да сме на първите места по смъртност “. Сред препоръчаните дълготрайни ограничения пък е заплащането на лекарите да не е на брой интервенции, а на база подготовка, както е в Испания. 

Има Такъв Народ поддържат повишението на броя ваксинирани, само че са безапелационни, че имунизацията би трябвало да остане непринуден акт. Акцент партията на Слави Трифонов сложи и върху подготовката на профилирани коронавирус лечебни заведения, които ще понижат тежестта върху останалите и по този начин ще се улесни по-ранната диагностика на другите болести. Според тях страната ни би трябвало да подчертава и върху развиването на био медикаменти. „ До 2023 година би трябвало да се махнат клиничните пътеки, както и преразглеждането на здравната карта. Тя е продънена и пробита, не е никаква здравна карта. Населението след преброяването ни ще излезе, че е в пъти по-малко от броя на леглата, което са непотребни пари за страната, т.е. те би трябвало да бъдат понижени “, обясниха от Има Такъв Народ и прибавиха, че желаят в границите на година да бъде признат нов закон за лечебните заведения. Важно е и предлагането на разнообразни здравни пакети за хората и демонополизацията на НЗОК.

От партията на Има Такъв Народ упорстват още лекуването на неосигурените лица да бъде обезвъзмездено с удръжки от помощите, които получават. Освен това да бъде обезпечено в допълнение финансиране на общинското опазване на здравето, а дотацията да зависи от броя население, възрастовата конструкция и отдалечеността на обитаемото място. Идеята е парите да служат за доплащане на дефицитните фрагменти. " Примерно липсват джипита, само че нямат по какъв начин да им платят. Така това в допълнение финансиране ще обезпечи средствата ", аргументираха се от Има Такъв Народ. Изборът на шеф на болница пък да бъде директен и да се прави от самия личен състав.

Оказа се, че " Демократична България " са съгласни с множеството сложени на дневен ред точки, по тази причина и подчертава в по-различните си визии. По думите на доктор Таня Андреева от Демократична България е значимо в лечебните заведения да бъде включен спомагателен личен състав като болногледачи, асистент медицински сестри и здравни асистенти. Идеята е те да поемат част от неспециализираната активност, която все още се прави от лекари и медицински сестри. " Това може да стане посредством преквалификация на хора, които желаят да работят в образованието с избрани курсове. Човек приключил 12 клас не пречи да работи като медицински секретар. Колкото и пари да влагаме в опазването на здравето, в случай че не го обезпечим с фрагменти ще остане като черква без попове. ", аргументира се доктор Андреева и уточни, че страната ни изпитва апетит за 30 00 медицински сестри. За повишение на интереса към специалността те считат, че ще помогне въвеждането на степени на медицинските експерти, като това ще им даде тласък да се развиват, а против надграждането - да получат финансово заплащане.

От Демократична България към този момент са изготвили и бюджетно систематизиране за най-спешните потребности в опазването на здравето, което възлиза на 2.5 милиарда лева Сумата планува създаване на единна осведомителна система, стратегии за стимулиране и предпазване на човешкия запас в здравната система, както и осъществяване на  Закона за здравето, съгласно който 1 % от събраните акцизи от тютюневи произведения и спиртни питиета да се употребяват за  промоционални кампаниии и предварителна защита на зависимости.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР