Наложените от Запада санкции се оказаха самоунищожителни, тъй като принудиха

...
Наложените от Запада санкции се оказаха самоунищожителни, тъй като принудиха
Коментари Харесай

Контрапродуктивните санкции обединиха света срещу САЩ

Наложените от Запада наказания се оказаха самоунищожителни, защото принудиха набелязаните страни да обединят сили против Съединените щати и насърчиха икономическата самостоятелност измежду тях, съгласно политически анализатор.

Джон Боснич, белградски публицист и деятел, сподели пред Press TV в събота, че макар едностранните наказания против Иран и други страни, подложени на протеста, въпросните все по-самостоятелни.

„ Тези наказания имаха противоположен резултат и сплотиха света против Съединените щати “, сподели Боснич, цитирайки триумфа на Сърбия, Куба и Русия в неутрализирането на глобите.

„ През 90-те години на предишния век, когато Съединените щати постановиха наказания тук на Сърбия [след войните в Югославия], Сърбия създаде цели нови промишлености и самостоятелно произвеждане вътре в страната, елиминирайки нуждата от доста западен импорт “, сподели той.

„ Същото нещо, несъмнено, се случи с Куба “, добави той.

Почти шейсетгодишното ембарго против Хавана към момента е в действие, защото Куба и Съединени американски щати станаха идеологически врагове скоро след революцията от 1959 година, довела Фидел Кастро на власт, а връзките им останаха враждебни даже след края на Студената война. Това е най-трайното комерсиално ембарго в актуалната история.

„ А в този момент чуваме, че Русия е чист експортьор на селскостопански артикули, след доста десетилетия на внасяне на селскостопански артикули “, сподели Боснич, акцентирайки новооткрития статут на Русия като чист продавач на селскостопански артикули за втора поредна година от 2020 година насам.

Русия завоюва рекордни доходи от експорт на храни през 2021 година, като е изнесла храни за 37,7 милиарда $. Тя сложи връх от 30,5 милиарда $ през 2020 година

„ Така че това, което виждаме, не са просто изолирани резултати, които са толкоз сполучливи, а повсеместен отговор на продуктивност, автономност и икономическа самостоятелност вследствие на американските наказания “, сподели той.

След това Боснич похвали политиката на Иран за „ взор на изток “ за основаване на съюзи с незападни страни, които споделят ползи с Ислямската република, в това число Китай и Русия.

Той също по този начин сподели, че забележителното съглашение за стратегическо партньорство сред Иран и Китай за идващите 25 години ще докара до по-високо равнище на интеграция в други области, разнообразни от енергетиката.

„ Китай разполага с огромен брой технологии и индустриални мощности, които ще съставляват интерес и ще бъдат от огромна изгода за Иран ", съобщи специалистът.

" Иран също има своите отлични технологии за дронове и технологии за военна защита, които сигурно е повече от подготвен да показа със страни, изправени пред сходен напън от страна на Съединените щати “, добави той.

Споразумението за 400 милиарда $ сред Техеран и Пекин беше оповестено по време на посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Техеран през 2016 година и подписано през март 2021 година То се стреми да ускори съдействието сред двете страни в региона на стопанската система, политиката, културата, сигурността и защитата.

Боснич също по този начин сподели, че след неотдавнашното определяне на пряк транспортен маршрут сред Ислямската република и Венецуела, техният търговски продан ще нарасне без значение от ембаргото на Съединени американски щати.

В изказване в петък посолството на Иран в Каракас сподели, че товарен транспортен съд ще напуща Иран за Венецуела на всеки три месеца на фона на стягането на глобите на Съединени американски щати против двете народи.

„ Също по този начин бих желал да предвиждам тъкмо в този момент, че „ един транспортен съд на всеки три месеца “ ще се трансформира в един транспортен съд всеки месец с Венецуела ", счита Боснич.

4И след първите два месеца това ще стане един транспортен съд всяка седмица, тъй като естественият поток на търговия сред страните под наказания може да експлодира единствено експоненциално “, сподели той.

Експертът добави, че и Иран, и Венецуела си резервират правото да търгуват в намерено море.

„ Тези страни имат право според Световната комерсиална организация да търгуват и Съединените щати не могат законно да глобяват или блокират търговията сред две самостоятелни страни в намерено море “, сподели той.

На друго място в забележките си Боснич сподели, че присъединението на Иран към Шанхайската организация за съдействие (ШОС) е средство за отбрана на неговите права и територии.

„ Няма подозрение, че ШОС е на път да стане, в случай че не към този момент, най-голямата и най-важна организация за икономическо съдействие в света ", съобщи Боснич.

" И с увеличението на икономическото съдействие, ще забележим културно, политическо и военно съдействие за отбрана на тяхната вътрешна територия и техните права “, означи той.

Той сподели, че ШОС може да се преглежда като „ главният детайл в изместването на махалото “ на изток.

ШОС – формирана от Китай, Индия, Пакистан, Русия и някогашните руски страни от Централна Азия Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан – беше основана през 2001 година като контраст на западни организации, които са враждебни към страни като Иран.

Страните-членки на ШОС съставляват повече от 40 % от международното население и способстват за към 30 % от световния БВП (БВП).

Той също по този начин подлага на критика Съединени американски щати като „ световен хулиган “ поради потреблението на „ грубата им мощ “ против Иран и други страни. Той обаче сподели, че това не е съумяло да ги притисне.

„ Американците се натъкнаха на Русия. Те се натъкнаха на Китай, а в този момент се натъкнаха и на Иран. И няма да съумеят да избутат нито Русия, нито Китай, нито Иран. И това е методът, по който насилникът се подрежда. И в случай че би трябвало, това е методът, по който се смъква побойникът ”, приключи той.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР