Наличието на вода на другите планети е предпоставка за наличието

...
Наличието на вода на другите планети е предпоставка за наличието
Коментари Харесай

Водата на друга планета не е достатъчна за живот – трябва и сол

Наличието на вода на другите планети е причина за съществуването на живот, само че не е задоволителна. Основен провинен за хипотетичното възникване на микроорганизми, е солта в океаните.

Учени от Източна Азия оповестиха много забавни резултати от свое проучване. Според него съществуването на сол във водата на екзопланетите може да промени целия климат на една планета, както и температурните граници - фактори, директно свързани със зараждащ се живот. Ако водата е прекомерно сладка или прекомерно солена, това може да направи една планета по-малко или повече годна за живот.

За да дефинират доколко солеността на океаните въздейства на цялостния образ на дадена планета, учените са употребявали компютърни модели на циркулация. Те я тествали със сладка вода, със приблизително равнище на соленост, като това на Земята, и с нараснала киселинност, като в Мъртво море.

Установено е, че на планети, където солеността е в пъти по-концентрирана, се следи забавно събитие. Циркулацията стартира да се движи в противоположна посока на тази, която се случва на Земята. На нашата планета топлата вода би се движела към полюсите, където ще се охлажда и ще се реалокира към Екватора. Подобен сюжет е много удобен и предлага доста по-широк диапазон и големи количества обитаема зона.

 Чужда Планета

Резултатите обаче няма по какъв начин да са изцяло точни. На другите екзопланети по-различни могат да са дълбочината на океаните, разположенията на континентите, въртенето на планетите и доста други взаимно свързани фактори. Те сигурно биха оказали въздействие при едно вероятно възникване и поддържане на живи организми.

Въпреки това сходни компютърни модели са извънредно потребни, от една страна, с цел да разберем повече за личната ни планета и от друга – да хвърлят малко повече светлина върху въпросите, свързани с възникването на живот на други планети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР