Нали си спомняте когато бяхте деца как родителите ви заплашително

...
Нали си спомняте когато бяхте деца как родителите ви заплашително
Коментари Харесай

Баба Яга плаши лоши деца и носи сполука в дома

Нали си спомняте когато бяхте деца по какъв начин родителите ви заплашително въртяха пръст против вас със заканата " Ако не слушаш, ще извикам Баба Яга да те вземе! ".

Образът на старицата е необятно публикуван в приказките години наред. Баба Яга участва в славянската митология, тя има качества да предсказва бъдещето с кристално и вълшебно кълбо. Според преданията тя е остаряла и зла жена с вълшебен качества. Баба Яга е кривогледа, беззъба, с изгърбено тяло, с пъпчивото лице и килнат нос, яхнала метла.

След рухването на комунизма и навлизането на западната просвета у нас, Баба Яга към този момент не е само знак за несгоди. Дори в противен случай. В съвсем всеки магазин за сувенири се продават кукли на пъпчивите старици, които носят шанс и удача на дома, когато са сложени над входната врата.

Тоест при други нации летящата бабка не е възприемана като зла жена. В Италия, да вземем за пример, нейният клонинг се назовава Бефана. На формалния празник на страната, 6 януари, Бефана пуска през комините чорапи, цялостни със сладкиши. Те обаче са единствено за положителните деца. На непослушните се поставят въглени.

В съветските приказки Баба Яга населява гъстите и непрогледни гори. Старицата живее в гората в къща на кокоши крайници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР