Наклонената кула в Пиза постепенно се изправя благодарение на стабилизиращите

...
Наклонената кула в Пиза постепенно се изправя благодарение на стабилизиращите
Коментари Харесай

Наклонената кула в Пиза се изправи с още 4 сантиметра

Наклонената кула в Пиза последователно се изправя с помощта на стабилизиращите работи по нея, откри изследване на италиански учени, представено от „ Дейли мейл “. Наклонът на кулата е причина за безпокойствие за инженери, историци и хиляди туристи от десетилетия насам.

11-годишен план за стабилизиране понижи наклона й с 38 см до 2001 година, а през идващите двадесет и една години от този момент кулата се е изправила с още 4 см. Въпреки че наклонът е понижен, корпусът на кулата към момента се “люлее ” със приблизително към 0,5 мм на година съгласно Нунцианте Скуелиа, професор по геотехника от университета в Пиза. „ Днес обаче стабилността на кулата-камбанария е по-добра от предстоящото “, сподели той пред италианската информационна организация АНСА.

Камбанарията, знак на могъществото на морската република Пиза през Средновековието, е съумяла да оцелее неповредена при минимум четири мощни трусове, поразили района от 1280 година насам. Проучване от 2018 година откри, че точно мекотата на почвата под основите, която в началото е била виновна за нейното наклоняване, я е предпазила от мощните земетресения. Според теориите 57-метровата кула се накланя още по време на строителството, което стартира през 1173 година Причината се крие в неправилен план, чиито основи са дълбоки едвам три метра и са построени върху слаб и неустойчив почвен пласт. Почвата под основите е по-мека откъм южната страна, което довело до прословутия надолнище.

Строителите се пробвали да го компенсират, до момента в който построяват последните осем етажа. Те създали подовете им по-къси от едната страна, с което структурата става и извита, като се изключи че е наклонена. Изграждането не е приключено до 1319 година заради разнообразни борби сред Пиза и Генуа, Лука и Флоренция, само че тези паузи дават време на почвата в основите да се слегне.

През 1990 година кулата към момента се накланя на 5,5 градуса на юг и е затворена за обществеността заради опасения, че ще се срути.

След като ползват няколко несполучливи тактики за изправяне на структурата, инженерите вземат решение да тестват така наречен „ добиване на почвата “. Това включва изкопаване на два камиона с пръст под северната страна на кулата, след което са употребявани стоманени въжета, с цел да се придърпа тя към изправено състояние. Процедурата дава резултат, само че екипът открива, че постройката продължава да се накланя по време на дъждовете през зимата, защото под северната й страна се събира огромна водна маса. Налага се да бъдат изкопани дренажи, тъй че водата да се изтича в специфични кладенци и по този метод основите да се поддържат постоянни.

Проектът е приключен през 2001 година и води до изправяне на кулата с 38 см  или 0,5 градуса. Оттогава се вършат корекции, като наклонът продължава последователно да понижава.

Експертите оповестиха, че кулата в Пиза ще бъде безвредна през идващите 300 години по време на инспекция през 2005 година, заяви АНСА. Те също споделиха, че напредъкът в технологиите значи, че кулата един ден ще се изправи изцяло. През 2013 година друга инспекция разкри, че италианската забележителност се е изправила с още към 2,5 см от 2001 година до тогава. Най-новото изследване сочи, че кулата се е изправила от 2001 година насам с още 4 см.

Днес наклонът на кулата в Пиза е два пъти по-малък от този, с който тя стартира съществуването си през 1350 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР