Наистина, оставката (или по-точно принудителното освобождаване на Ловеро) изглежда да

...
Наистина, оставката (или по-точно принудителното освобождаване на Ловеро) изглежда да
Коментари Харесай

Драма в НАСА: Шефът на пилотираната програма Дъг Ловеро подаде оставка седмица преди полета на Крю Драгън!

Наистина, оставката (или по-точно насилственото освобождение на Ловеро) наподобява да няма нищо общо с “Крю Драгън ” и с възобновяването на пилотираната космонавтика на Съединени американски щати.

“Рисковете, които поемаме, било то механически, политически или персонални, имат евентуални последствия, в случай че отсъдим погрешно. Аз поех подобен риск по-рано през годината, тъй като счетох, че е нужен, с цел да си осъществим задачата си. Сега, през призмата на салдото на времето, аз регистрирам, че направих неточност в избор, за който самичък би трябвало да нося следствията ”, написа Ловеро в обществен и-мейл към работещите в НАСА. Бившият началник обаче не конкретизира каква е тази “грешка ”.

Спекулациите са доста. Според някои източници в ракетно-космическия бранш на Съединени американски щати, зародили са различия сред Ловеро и админа на НАСА Джим Брайденстайн. Но толкоз ли са тежки тези различия, че оставката би трябвало да стане тъкмо сега… а не след полета на “Крю Драгън ”?

Други източници настояват, че повода може да се корени в избора на Ловеро за компаниите, които ще превозят астронавти до повърхността на Луната през 2024-та година. НАСА се спря на фирмите Блу Ориджин, СпейсЕкс и Дайнетикс. Въпреки че в началото беше даден знак, че организацията ще финансира четири компании, Боинг бяха изхвърлени от подборката. 

Възможно ли е зад освобождението на Ловеро да стои дългата ръка на Боинг? Именно това е водещата теза измежду спекулациите в общественото пространство.

Пилотираната стратегия на НАСА бе поета от Кен Бауърсокс, астронавт и деец с пет совалкови полета зад тила си. Въпреки че напускането на Ловеро е непоносимо събитие преди полета на “Крю Драгън ”, няма спор, че Бауърсокс е един от най-компетентните хора и ще докара идната задача до цялостен триумф. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР