Нахлуването на Китай в Тайван би имало катастрофални последици за

...
Нахлуването на Китай в Тайван би имало катастрофални последици за
Коментари Харесай

Тайван: Конфликт с Китай би имал катастрофални последици

Нахлуването на Китай в Тайван би имало " пагубни последствия " за света, съобщи външният министър Джоузеф Ву в изявление за Агенция Франс Прес, като се базира на стратегическото значение на острова за полупроводниковата промишленост и международните морски пътища.


Предупреждението на Ву идва в миг, когато демократично управляваният Тайван се насочва към президентски избори през идната година, като в същото време е изправен пред засилен боен и политически напън от страна на Китай от другата страна на Тайванския пролив.

Пекин претендира, че Тайван е негова територия, и неведнъж заявявал, че един ден ще го превземе - в случай че се наложи, с военни средства.

Ву съобщи, че всеки силов акт против Тайван ще има световни последствия.

" Това, което би трябвало да създадем, е да разбираем на интернационалната общественост, че в случай че има някакъв спор с присъединяване на Тайван, това ще има пагубни последствия за останалата част от света ", сподели Ву, като уточни дефицита на храна и гориво и спираловидната инфлация, които са резултат от нахлуването на Русия в Украйна.

Последиците от спор сред двата пролива биха били най-вече търговски - повече от 50 % от международните контейнери минават през 180-километровия воден път, разделящ Тайван от континентален Китай.

Следователно свободата на корабоплаването е един от " основните детайли на интернационалната сигурност и разцвет ".

Тайван заема също съвсем монополно състояние в производството на полупроводници - микрочипове, които са жизненоважни за актуалната стопанска система и зареждат всичко - от елементарни кафемашини до комплицирани оръжия като ракети и отбранителна инфраструктура.

" Помислете за спирането на веригата за доставки ", сподели министърът в своето изявление пред Агенция Франс Прес.

" Надяваме се, че китайското държавно управление няма да прибегне до потреблението на мощ против Тайван, тъй като последствията ще бъдат прекомерно съществени за света. "

Тъй като Тайван се приготвя за президентските избори през януари, Ву съобщи, че на острова се следи " по-усъвършенствана " акция за дезинформация за да се повлияе на 23-милионното му население.

" Това, което Китай прави, участвайки в когнитивната война, е да промени мисленето на сериозното малцинство тук, в Тайван, да гласоподава по различен метод, с цел да може да промени резултата от изборите ", сподели той.

Ву е част от Демократичната прогресивна партия (ДПП), която се възприема като по-проамериканска от опозиционната партия Куоминтанг.

Администрацията на ДПП се оглавява от президента Цай Инг-уен, която е в последния си мандат и е недолюбвана от китайското управление поради отхвърли си да одобри, че Тайван принадлежи на Китай.

" Тайван може да е идващият "

Отношенията сред Тайван и Китай се утежниха след избирането на Цай през 2016 година, като Пекин отхвърля да се ангажира с Тайпе.

През миналата година вниманието на международната общност към напрежението сред двете страни се увеличи, което Ву изяснява с нахлуването на Русия в Украйна.

" (Международната общност) следи.. и тогава осъзнава, че Тайван може да е идващият. Те виждат китайския опит за опасност против Тайван ", сподели той, акцентирайки необятно цитирания график за 2027 година като опция за китайска инвазия.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че считат, че Китай няма да има военния капацитет да предприеме такава интервенция преди този момент.

Тайван е очевидец на съвсем ежедневни нападения на китайски военни самолети към зоната му за противовъздушна защита и патрулиращи военни кораби, изключително след август предходната година, когато тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайпе, което разгневи Пекин.

Честотата " слага Тайван в обстановка, в която дълбочината на защитата ни е свита, времето ни за реакция е кратко, а военната опасност е по-сериозна от всеки път ", сподели Ву.

Моралната поддръжка и военната помощ, като оповестения от Пентагона през уикенда пакет от помощи на стойност 345 млн. $, се правят оценка високо, сподели Ву.

Въпреки това тайванците не " разчитат Съединени американски щати да водят война " вместо тях.

" Ние разбираме, че това е нашето място, това е нашата страна, това е нашият суверенитет и това е нашият либерален метод на живот... Затова отбраната на Тайван е наша лична отговорност ", сподели Ву.

" Няма да се откажем от него за нищо на света. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР