Нахъсани, живи, пластични, енергични – новото поколение български актьори. Може

...
Нахъсани, живи, пластични, енергични – новото поколение български актьори. Може
Коментари Харесай

Новите български актьори

Нахъсани, живи, пластични, енергични – новото потомство български артисти. Може да ги видите в постановката „ Посещението на остарялата дама “. Младите създатели са абитуриенти от класа на проф. Пламен Марков на НАТФИЗ.

„ В град Гюлен нищо не е по този начин, както ви наподобява.

В град Гюлен всичко е за обмен – и любовта, и справедливостта, и съпричастността, и уважението, и всичко, безусловно всичко. И демокрацията е за обмен, хуманизмът също. В Гюлен всичко може да се купи.

Гюлен е градът на блудницата - градът на Клер, а тя е там, с цел да трансформира всичките му поданици в проститутки. Моралът е изменчиво разбиране, а алчността – велика полезност на това „ прелестно място”.

Град Гюлен е дребен безпаричен град в Европа, само че град богат на лицемери. В град Гюлен всички носят маски и ги носят от толкоз от дълго време, че лица в този град въобще към този момент няма. Човеци няма.

В Гюлен убиват постепенно, скрито, безшумно. Гюлен е град в Европа.

В Гюлен никой не е в сигурност.

В Гюлен отговорни няма. Няма и почтени.”

Първата премиера на постановката беше на 13 януари 2021 г, а втората е на 19 януари още веднъж на огромната сцена на НАТФИЗ.

Фридрих Дюренмат е швейцарски драматург, белетрист, стихотворец, есеист, художник. Утвърждава се и като сатирик с изострен нюх за гротескното и неуместното, и занаятчия на психическата прозаичност. За творчеството си получава оценки, измежду които огромната швейцарска премия „ Шилер “ (1960), „ Австрийската държавна премия за европейска литература “ (1983), влиятелната премия „ Георг Бюхнер “ (1986) и доста други.

Посещението на остарялата дама “ (1956) е измежду най-често поставяните драми на Фридрих Дюренмат. Пиесата слага фокус върху ценностната система на съвремието, обхванато от всеобща податливост към компромис, нарцисизъм и безволие. С човешките си пристрастености, избори, грехове и грехопадения облиците на Дюренмат са плътни и достоверни. Когато фарсът надделее и метафората покрие действителността, светът им се преобразява в лудница, омотана от ненаправени избори и взети решения. „ Хуманизмът, господа, е бизнес за милиони “ възкликва Клара Цаханасян. Някога обликът ѝ е изпълняван от Лив Улман в партньорство с Антъни Куин във версия на Бергман, на българска сцена в Театъра на армията - от Леда Тасева, Иван Кондов, Наум Шопов, в Народния спектакъл - от Рени Врангова и Валентин Ганев, в МГТ „ Зад канала “ от Анета Сотирова и Любомир Ковачев. В Театър НАТФИЗ против предизвикването на Дюренмат се изправят абитуриентите на проф. Пламен Марков, в постановката на Дамян Тенев.

Готов ли си да убиеш, тъй като някой заплаща? Колко дълбоко ще се завлечеш в човешкия пъкъл?
А ние?… Вие…
„ Абсурдът е нечовечен и лиричен миг от нашето битие “ – Фридрих Дюренмат




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР