Високите температури могат да засегнат работниците в почти всеки сектор,

...
Високите температури могат да засегнат работниците в почти всеки сектор,
Коментари Харесай

Какви права имат работещите хора на открито в жегите

Високите температури могат да обиден служащите в съвсем всеки бранш, само че най-застрашени са тези, които се трудят навън – в селското, горското стопанство, строителството, работещите в незабавна помощ и здравните служащи. Те би трябвало да са с изменчив график, с цел да избегнат интервалите денем с висока температура. Работещите на закрито също могат да бъдат изложени на риск, изключително в случай че са в топлинно интензивни промишлености или правят физическа работа. За това алармират от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

В същото време в законодателството ни няма контролиране и избрани температурни граници за работа навън. 

КНСБ припомня, че всички служащи имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и сигурност са вярно следени, а температурата на работното място е измежду тези, които работодателите би трябвало да оценят и да подхващат съответните ограничения. В законодателството ни няма контролиране и избрани температурни граници за работа навън. 

Какво губим, в случай че работим без трудов контракт

Важно е да се знае, че по-високите температури за по-дълги интервали от време могат да усилят риска от пострадвания заради отмалялост, липса на централизация, неприятно взимане на решения и други фактори. Екстремните горещини могат да причинят съществени здравословни проблеми, като топлинно безсилие, топлинен удар, рабдомилиоза, топлинен синкоп, топлинни обриви и други болести, свързани с топлинен стрес.

 istock istock
В България условията към работните места по отношение на микроклимата са в детайли разказани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места.

При работа на открито работодателят е задължен да се преценява с подадените червени и жълти кодове за рискови метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да реши до каква степен неподходящите климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на служащите и да вземе съответните ограничения. Такива могат да бъдат смяна на работното време, вид работа, която е по-безопасна при дадени условия, подобаващи персонални защитни средства, да обезпечи пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма. При рисково високи температури работата навън се прекратява.

Мерките, разказани в Наредба № РД-07-3, са следните:
- Създаване на подобаваща организация на работния развой и/или работното време, в това число обезпечаване на почивки с подобаваща периодичност и продължителност;
- Създаване на подобаваща организация на работните места;
- Осигуряване на групови средства за отбрана при работа навън, изключително във връзка с риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;
- Осигуряване на уместно работно облекло;
- Осигуряване тук-там за отмора с подобаващи условия за възобновяване на топлинния баланс на организма;
- Достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени питиета и други течности за възобновяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма;
- Осигуряване на наблюдаване или средства за връзка за работещите навън на изолирани работни места;
- Осигуряване на долекарска и първа здравна помощ, както и уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.

В закрити помещения оптималната температура през топлия интервал би трябвало да бъде сред 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са избрани и изключения, съгласно които при жеги на открито, температурата в пространствата може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, само че не повече от 33 градуса.

 istock istock
В Европейски Съюз има действащо законодателство за справяне с всички опасности за здравето и сигурността на служащите, в това число тези, породени от прекомерна топлота. Законодателството натоварва работодателите с отговорност за здравето и сигурността на своите служащи. Съгласно „ Рамковата инструкция за БЗР “ работодателите би трябвало да оценят рисковете на работното място и да дефинират превантивни ограничения за унищожаване или минимизиране на рисковете на работното място.

Директивата за „ краткотрайни или преносими строителни площадки “ и Директивата за „ Работни места “ прецизират, че „ по време на работното време температурата в пространствата, където са работните места, би трябвало да бъде подобаваща за обикновено протичане на работния развой. Директивата за работните места също по този начин загатва, че „ температурата в зоните за отмора, стаите за дежурния личен състав, санитарните пространства, столовите и стаите за първа помощ би трябвало да подхождат на съответното предопределение на тези зони.

Важна организационна мярка на работодателите е образованието на ръководители и служащи, които да разпознават ранните признаци и признаци на топлинни болести и да  ползват съответните процедури за първа помощ.
служащи права законодателство температура жеги КНСБ градуси .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меВход Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР