Надзорните органи са загрижени за платежоспособността на кредиторите, които замърсяват

...
Надзорните органи са загрижени за платежоспособността на кредиторите, които замърсяват
Коментари Харесай

ЕЦБ: Банките показват „зашеметяващо несъответствие“ със зелената сделка

Надзорните органи са загрижени за платежоспособността на кредиторите, които замърсяват околната среда, вследствие на което заплашват с санкции и финансови такси.

Девет от всеки 10 от най-големите банки в еврозоната не са вярно приспособени към идния преход на отвод от изкопаеми горива, твърди Европейската централна банка в изследване, оповестено през днешния ден.

Банките, които не се отнасят съществено към изменението на климата, могат да изпаднат в неплатежоспособност, обявиха надзорните органи, откакто заплашиха с ежедневни санкции за най-големите извършители.

" Сред оценените 95 значими институции е открито, че 90% от тях не се преценяват с задачите за излъчванията на Парижкото съглашение за изменението на климата “, написа в отчета, отнасящ се за най-големите банки от еврозоната, за чийто директен контрол дава отговор ЕЦБ.

Седем от всеки 10 са изправени пред риск от правосъдни каузи, тъй като не са съумели да приспособяват практиките си за разпределяне на заеми, макар че обществено са се заели да го създадат, отбелязва Euronews. Относно тези със обилни заеми за замърсяващи браншове има " евентуално влияние върху платежоспособността ", добавя отчета.

Според ЕЦБ главният провинен е енергийният бранш - като особена угриженост провокират корпорациите, които протакат последователното унищожаване на въглеродно интензивните технологии, незадоволителните средства за възобновима сила и продължаващото финансиране на добива на петрол и газ отвън еврозоната.

Европейски Съюз одобри упорит пакет от законодателни актове в региона на околната среда, прочут като " зелена договорка ", чиято цел е да се понижат излъчванията с 55% до 2030 година и в последна сметка да се сведат до нула, написа Euronews.

Регулаторните органи се надяват, че частното финансиране ще бъде в положение да поеме част от големите разноски за тази смяна, и се притесняват, че банките, които не престават да отпускат заеми на интензивни на въглеродни излъчвания браншове, могат да се окажат обременени с всеобщи банкрути.

Франк Елдерсън, заместник-председател на надзорния орган на ЕЦБ, към този момент заплаши да глоби кредиторите, които не обръщат внимание на екологичните проблеми. Той също по този начин се порица законодателите, за изолирането на банките от новите правила за обявяване на информация за околната среда.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР