Надзорната метрологична проверка на Топлофикация София, която Държавна агенция за

...
Надзорната метрологична проверка на Топлофикация София, която Държавна агенция за
Коментари Харесай

Мами ли? ДАМТН проверява Топлофикация“

Надзорната метрологична инспекция на " Топлофикация София ", която Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) стартира на 24 януари, ще завърши до 2 март, след което резултатите от нея ще бъдат оповестени обществено, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на информация от организацията.

Проверката е в границите на одобрения годишен график на организацията. На 7 февруари в нея е постъпило писмо от омбудсмана с рекомендации за осъществяването й, като от организацията показват, че то е изпратено две седмици след нейното започване.

В отговор до омбудсмана ръководителят на организацията Евгени Симеонов прецизира, че инспекциите на сдружението се правят всяка година, според признат график на организацията и резултатите от тях се оповестяват обществено. Проверката следи за съблюдаване на отговорностите на сдружението по Закона за измерванията (ЗИ), поради потреблението при доставка на топлинна сила средства за премерване (топломери и водомери), за реализиране на търговски заплащания.

Ежегодна инспекция на " Топлофикация София " ЕАД е осъществена и през първото тримесечие на 2022 година, като са тествани в 80 абонатни станции на местата на приложимост 80 топломера и 78 водомера пред подгревателите за битова топла вода.

Средствата за премерване са тествани на външен оглед, за техническа редовност, вярна приложимост и съществуване на знаци от метрологичен надзор.

Установено е, че в седем абонатни станции от " Топлофикация София " ЕАД се употребяват седем топломера (8.75% от проверените) без знаци от метрологичен надзор. За установените нарушавания на " Топлофикация София " ЕАД са формирани и връчени седем акта за определяне на административно нарушаване и са връчени седем наказателни постановления.

От пресофиса на публичния бранител оповестиха на 9 февруари, че омбудсманът Диана Ковачева е поискала от ръководителя на Агенцията да бъде осъществена надзорна метрологична инспекция за съблюдаване отговорностите на " Топлофикация София " ЕАД по Закона за измерванията по отношение на употребяваните топломери и водомери в абонатните станции.

Поводът са голям брой тъжби от битови клиенти на столичната топлофикация в здания - етажна благосъстоятелност, които се оплакват от високите сметки за ползване на топлинна сила.

Хората показват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна сила за търговски цели се прави по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са благосъстоятелност на топлопреносното дружество, показаха от пресофиса на омбудсмана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР