Надявам се да преборим бизнеса с ТЕЛК решения. За първи

...
Надявам се да преборим бизнеса с ТЕЛК решения. За първи
Коментари Харесай

Султанка Петрова: Избрахме най-добрия модел за извършване на експертиза от ТЕЛК



Надявам се да преборим бизнеса с ТЕЛК решения. За първи път държавното управление на Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила сложи на дневен ред този сериозен проблем. Трябва и ще се оправим с него. Това сподели зам.-социалният министър Султанка Петрова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

По думите й тези практики извънредно доста вредят на обществените разноски. „ За последните години подправените ТЕЛК решения са се нараснали 7 пъти. Освен това здравната експертиза до момента е била недобросъвестна. Досегашната разпоредба е разрешавала това да се случи. Затова предвиждаме смяна в наредбата за здравната експертиза “, акцентира Петрова.

Султанка Петрова съобщи, че от листата с заболявания ще отпаднат такива, като песъчинки в бъбреците и дерматити. Това са заболявания, които не водят до такива затруднения, които да постановат пенсиониране. Тя успокои хората, които са освидетелствани по старите правила, че пенсиите им няма да се пипат.

„ Ние сме избрали най-хубавия модел за осъществяване на експертизата. Тя е по международен модел на интернационална подредба на болесттите, налагащи пенсиониране. Всичко ще става поетапно до приключване на периода на свидетелствата. Първото и най-важното нещо е ISF-системата изисква промяна на модела от болестта към потребността за социализиране на индивида с увреждане в обществото. Методологията, което ще изработим ще преглежда функционалността на индивида, социализацията, рехабилитацията му и работоспособността. Важно е да се подчертае, че ще се прави самостоятелна оценка за всеки един “, обясни Петрова.

Зам.-социалният министър увери, че работодателите са одобрили новите модели. „ Не може 27 година българските жители с увреждания да стоят затворени у дома. Ще подкрепяме работодателите, които одобряват такива хора на работа. Трябва да има държавна политика в тази тенденция. Ще дам всичко от себе си, с цел да се сътвори такава обективна и ефикасна система “, увери тя.

„ Ще се създадат механизми за обосноваване на хората да се върнат на пазара на труда. Трябва да се научим да бъдем отговорно към тези хора. Рехабилитацията на освидетелстваните хора, ще се поема от страната “. По думите й квалифицирани специалисти ще правят прегледите на едно място. Документите ще се одобряват на едно гише. Предвиждаме да създадем мобилни групи, които да обслужат дребните обитаеми места. Ще се обърне внимание и на наличната среда, стана ясно още от думите й.

А тези, които не са съгласни да си върнат пенсията ще имат избора да си останат с дребния й размер и ще си стоят у дома.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР