Надя Попова безспорно е от най-талантливите и оригинални съвременни български

...
Надя Попова безспорно е от най-талантливите и оригинални съвременни български
Коментари Харесай

Лирика на нравствената непримиримост

Надя Попова несъмнено е от най-талантливите и истински модерни български поетеси, които развиват и тласкат напред традицията на класическата отечествена поезия. Тя има изключителна самовзискателност към личното си творчество. Може би по тази причина спестовно и рядко издава нови стихосбирки. Но досегът с всяка нейна книга се трансформира в празник за феновете на поезията. Сега в ръцете на читателите е томче с определени произведения, озаглавено " Всичко се сбъдна ", издание на " Захарий Стоянов ". То ще бъде показано за първи път на 16 декември (понеделник) от 18 ч. в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " (във фоайето на II етаж).

" Всичко се сбъдна " предлага това, което Надя Попова сама строго е избрала от своите предходни поетични книги " Линия на живота ", " Новолуние ", " Къщи за срутване ", " Безславни празници ", " Рисунки по памет ", " Мними притежания " и е добавила цикъл " Стихове, невлезли в книги ". Поетесата, която " не от през вчерашния ден по ръба се движи ", още от първата си книга демонстрира омъдрена тъга и издръжливост пред екзистенциалните трагични и нерешими проблеми. Литературните критици настояват, че мракът е нейното желано креативно пространство, че светлината в нейната поезия е нищожна, тъй като човешкото ни съществуване не е прекомерно радостно и надеждно, мъчно се намира излаз от лабиринта, наименуван живот. Поезията на Надя Попова излъчва мощна сила, която надълбоко ни влияе, даже ни раздрусва, може би тъй като в нея господства болката от разрушената реципрочност и естетика, тъй като тя е израз на нравствена неотстъпчивост. И освен това й придава лична художествена физиономия - умеенето да усеща нравствената сила на думите, които тя възприема като одухотворени същества, които са заредени с вътрешна светлина. Само същинският стихотворец усеща пулсацията на думите, техния вътрешен темп. Поезията на Надя Попова се отличава с непринуденост и изящна организираност на словото, което я прави освен просто налична, само че и общителна, диалогична.

И защото томчето има юбилеен темперамент, то приключва с глава " За стиховете на Надя Попова ", в която " приказват " Петър Караангов, Никола Иванов, Росица Кунева, Лалка Павлова, Благовеста Касабова и Иван Гранитски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР