Собственикът на водещ холандски футболен клуб го е финансирал със

...
Собственикът на водещ холандски футболен клуб го е финансирал със
Коментари Харесай

Изтекли документи разкриват финансови връзки между Абрамович и холандски футболен отбор

Собственикът на водещ холандски футболен клуб го е финансирал със заеми от Роман Абрамович, сочат изтекли документи. Това подхранва въпросите за продължаващото въздействие на съветския олигарх, който е подложен на наказания от Европейски Съюз и Обединеното кралство, върху футбола.

Подробности за съглашението с присъединяване на Валерий Ойф, който пое собствеността на „ Витес Арнем “ през 2018 година, бяха разкрити от „ Гардиън “ и Бюрото за проверяваща публицистика (БРЖ).

Документите повдигат въпроса дали Абрамович, някогашният притежател на футболния клуб „ Челси “, към момента има отношение към европейски клуб, макар че е обект на наказания след нападението на Русия над Украйна.

Те се появиха три седмици, откакто Нидерландската футболна асоциация (НФА) лиши 18 точки на " Витес " за нарушение на лицензионните правила, с което публично удостовери изпадането му от Ередивизи - висшата лига на Нидерландия.

НФА стартира да проверява " Витес ", откакто репортажи на „ Гардиън “ и БРЖ разкриха явни финансови връзки сред клуба и Абрамович, включващи двамата предходни притежатели на клуба. НФА съобщи, че на клуба е наложена рекордна глоба поради многократни нарушавания на разпоредбите за лицензиране и укриване на информация.

Тя добави, че има „ индикации “, че Абрамович, някогашният притежател на " Челси ", е направлявал или към момента управлява клуба и че има риск от нарушение на глобите и пране на пари.

Нидерландското министерство на стопанската система и изменението на климата проверява дали има някакви връзки сред " Витес " и Абрамович в светлината на глобите на Европейски Съюз, наложени му през 2022 година като част от интернационалните старания за ориентиране на вниманието към богати и авторитетни съдружници на Кремъл в отговор на нашествието в Украйна.

Нови документи повдигнаха още незабавни въпроси, съгласно които Абрамович е източник на съвсем всички пари - съвсем 200 млн. $, употребявани от Ойф за финансиране на офшорна компания Matteson Overseas Ltd.

Документите са част от досиетата Cyprus Confidential, споделени от Международния консорциум за проверяваща публицистика и Paper Trail Media.

Други съдружници на Абрамович са подложени на наказания в Обединеното кралство, само че не и в Европейски Съюз.

Ойф, дълготраен бизнес сътрудник на Абрамович и преди този момент почитан чиновник в съветската петролна компания " Сибнефт ", по-рано е отричал изказванията, че олигархът към момента има връзки с Витес.

Документите обаче хвърлят светлина върху метода, по който Ойф е управлявал клуба след поглъщането му през 2018 година Ойф, който до момента не е съумял в опитите си да продаде клуба, е имал Витес непосредствено, само че Matteson Overseas Ltd е била употребена, с цел да им обезпечи финансиране и финансови гаранции.

Според изтекли документи Matteson е бил съвсем напълно финансиран от Абрамович. Компаниите на Абрамович са дали на Matteson заеми за десетки милиони долари, които по-късно са били вложени в други сдружения, свързани с него и неговата компания за ръководство на активи Millhouse Capital. Генерираните облаги са употребявани за погашение на задължения по заеми и за финансиране на по-нататъшни инициативи, в това число Витес.

В продължение на десетилетие Абрамович отпуска близо 200 млн. $ на Matteson, който влага в разнообразни инициативи, ръководени от Millhouse, в това число в листвани на борсата компании като Evraz и Highland Gold, минни концесии в Русия и широкомащабно кредитиране на скъпи бумаги. Документите произлизат от Meritservus, основано в Кипър сдружение за финансови услуги, което е управлявало огромна част от офшорната мрежа на Абрамович. Досиетата демонстрират, че Meritservus е работила и за няколко компании на Ойф, които са мощно свързани с Абрамович.

От 2020 година Matteson е основана в подвластната от английската корона страна Джърси и има общ номинален шеф с няколко от фирмите на Абрамович. Ойф е работил и като шеф на компанията на Абрамович Greenleas International при започване на 2022 година, като по това време е одобрил продажбата на активи за стотици милиони долари единствено няколко седмици преди да бъдат наложени наказания на Абрамович. Една от тези покупко-продажби включваше продажбата на акции на стойност 61 млн. $ в съветската търсачка Яндекс на личната компания на Ойф.(БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР