Надпреварата във въоръжаването с подводници се засилва, тъй като Китай

...
Надпреварата във въоръжаването с подводници се засилва, тъй като Китай
Коментари Харесай

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците

Надпреварата във въоръжаването с подводници се ускорява, защото Китай стартира производството на ново потомство нуклеарни подводници, които за първи път се чака да съставляват предизвикателство за възходящите старания на Съединени американски щати и съдружниците им да ги наблюдават, написа в собствен разбор Reuters.    Анализатори по защитата настояват, че се усилват доказателствата, че Китай е напът да вкара в употреба своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието, като пробивът във връзка с нейната безшумност е подкрепят частично от съветски технологии.    Изследване, оповестено през август от Института за морски проучвания на Китай към Военноморския лицей на Съединени американски щати, предвижда, че новите подводници ще бъдат доста по-трудни за следене, а съгласно военни аташета в Азия това умозаключение е изцяло правдиво.    " Type 096 ще бъдат призрачен сън ", споделя пенсионираният подводничар и анализатор на военноморското разузнаване Кристофър Карлсън пред осведомителната организация. " Те ще бъдат доста, доста сложни за разкриване. "     Дискретните старания за следене на китайските подводници с нуклеарна мощ и балистични ракети, известни като SSBN, са един от главните мотори на засиленото разполагане и обмисляне на изключителни обстановки от страна на Военноморски сили на Съединени американски щати и други военни в Индо-тихоокеанския район. Очаква се този блян да се ускори, когато Type 096 влезе на въоръжение. Китайските военноморски сили постоянно провеждат патрули с цялостно въоръжение за нуклеарно въздържане с по-старите си модели Type 094 от остров Хайнан в Южнокитайско море, оповестява Пентагонът през ноември, сходно на патрулите, които от години се употребяват от Съединени американски щати, Англия, Русия и Франция.   

Но Type 094, които носят най-модерната китайска подводна ракета JL-3, се смятат за относително шумни - главен проблем за военните подводници. Докладът от август обаче отбелязва, че подводницата Type 096 ще се съпоставя с най-модерните съветски подводници във връзка с стелт системите, датчиците и оръжията. В него се споделя, че скокът във опциите ще има " дълбоки " последствия за Съединени американски щати и техните съдружници в Индо-Тихоокеанския район. Той се основава частично на китайски военни списания, вътрешни изявления на висши офицери от Народноосвободителната войска (НОАК) и данни за патенти и съдържа сателитни фотоси, направени през ноември в новата китайска корабостроителница Хулудао, на които се виждат секциите на корпус за огромна подводница в развой на направа. Според графикът новите подводници би трябвало да бъдат подготвени за употреба до 2030 година, написа още Reuters.  
Изследването също по този начин в детайли разказва евентуалните пробиви в съответни софтуерни области, в това число помпено-струйно задвижване и устройства за вътрешно заглушаване, въз основа на " имитационни нововъведения " на съветски технологии.     Плавателният съд евентуално ще бъде доста по-голям от Type 094, което ще му разреши да съдържа вътрешен " сал ", инсталиран върху комплицирани гумени опори за угнетяване на шума от мотора и други звуци, сходно на съветските разработки.    Карлсон изяснява пред осведомителната организация, че не има вяра Китай да се е сдобил с " бижутата в короната " на Русия - най-новите ѝ технологии, само че, че ще създава подводница, която е задоволително незабележима, с цел да се съпоставя с усъвършенстваните модели " Акула " на Москва.    Базираният в Сингапур академик в региона на защитата Колин Кох пък декларира, че проучването отваря прозорец и към дискретни проучвателен планове за възстановяване на китайските SSBN, както и за повишение на качествата на Китай за битка с подводници.   

" Те знаят, че са изостанали, по тази причина се пробват да наваксат във връзка с обезшумяването и задвижването ", споделя Кох, а Карлсон прибавя, че китайските стратези, сходно на Русия, най-вероятно ще държат SSBN в защитни " бастиони " покрай крайбрежията си, употребявайки неотдавна укрепените позиции в противоречивото Южнокитайско море. 
Ехо от студената война    Перспективата за усъвършенствани SSBN ще усложни доста така и така интензивната борба за наблюдаване на подводната зона. Като ехтене от напъните за търсене на руските подводни лодки от времето на Студената война, следенето на китайските подводници от ден на ден се трансформира в интернационално изпитание - японската и индийската войска оказват помощ на Съединени американски щати, Австралия и Англия, настояват анализатори и военни аташета.    Увеличават се също по този начин ученията за битка с подводници, както и разполагането на самолети за лов на подводници P-8 Poseidon към Югоизточна Азия и Индийския океан. Съединените щати, Япония, Индия, Южна Корея, Австралия, Англия и Нова Зеландия експлоатират модерните самолети, които употребяват сонобуйове и други усъвършеснтвани технологии като сканиране на океанската повърхнина, с цел да откриват подводници надалеч под повърхността.    Съединените щати също по този начин правят най-големия ремонт на своята свръхсекретна мрежа за подводно наблюдаване от 50-те години на предишния век насам, с цел да се борят с възходящото наличие на Китай, подчертава още Reuters.   

Перспективата за по-тихи китайски нуклеарни подводници частично е причина и за сключването на съглашението AUKUS сред Австралия, Англия и Съединени американски щати, което планува увеличение на броя на английските и американските подводници в Западна Австралия. До 2030 година Австралия чака също по този начин да пусне на вода първите си ударни атомни подводници с английска технология. 
" Намираме се в обаятелен миг ", споделя Александър Нийл, основан в Сингапур анализатор в региона на защитата. " Китай е на път да сътвори ново потомство подводница преди първите модели на AUKUS - даже и да са на едно равнище във връзка с качествата, това е извънредно значимо ".    Експертът прибавя обаче, че даже и подводните сили на Китай да доближат софтуерен паритет, те ще би трябвало да се образоват нападателно и интензивно през идващото десетилетие, с цел да доближат опциите на AUKUS.     Въпреки че Китай най-вероятно е получил някои основни съветски технологии през 90-те години на ХХ век след разпадането на Съветския съюз, споделя в умозаключение Василий Кашин, боен академик от университета HSE в Москва, не е известно да е имало съглашение за продан сред Пекин и Москва отвън това за нуклеарни реактори от 2010 г.    По думите му Китай може да е постигнал прогрес посредством адаптиране на съветски планове и посредством други източници, в това число шпионаж, само че е малко евентуално да разполага с най-новото потомство съветски системи.    " Китай не е съперник на Русия във военноморската област ", споделя Кашин. " Той не основава компликации за нас, а основава проблеми за Съединени американски щати ".   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР