Надеждите са чрез информационна кампания около 20% от притежателите на

...
Надеждите са чрез информационна кампания около 20% от притежателите на
Коментари Харесай

Правителството отново форсира идеята за раздвижване на "спящите акции"

Надеждите са посредством осведомителна акция към 20% от притежателите на " спящи акции " да се поинтересуват за книжата си и да ги трансферират или продадат

© Надежда Чипева Битуващата от три години спорна концепция " спящите акции " от всеобщата приватизация да бъдат раздвижени и интензивно ръководени, стигна до фаза подготвен законопроект. Той е леко преобразен по отношение на показаната предходната година идея, като са взети поради част от рецензиите. Като цяло обаче философията се резервира - книжата на хората, с които не е имало предписание към този момент над 20 години, ще бъдат трансферирани към особено основан капиталов фонд, който ще ги ръководи интензивно.

Законопроектът е показан за публично разискване от финансовото министерство, като в идващия месец ще се събират отзиви. При предходните лансирания на концепцията тя регулярно срещаше опозиция от работодателските организации (в тях членуват някои от сдруженията от всеобщата приватизация с доста " спящи акции ", което разрешава да бъдета следени с миноритарни дялове). Същевременно тя се приема положително от Българска фондова борса, Централен депозитар и браншовите асоциации на директно обвързваните с финансовия пазар институции - капиталови медиатори, ръководещи и пенсионни сдружения. Раздвижването на спящите акции се чака да даде ликвиден подтик на борсата и те да могат да завоюват от нарасналите обороти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики План за пробуждане

Накратко замисълът е след приемането на закона хората, чиито акции се водят в така наречен Регистър А на Централен депозитар (където на практика всички бумаги са недокосвани от всеобщата приватизация насам на към 2.5 млн. души) да имат една година да ги трансферират по подсметки към капиталов медиатор (Регистър Б). През това време ще се организира и капиталова акция от Централен депозитар, която се чака да коства към 1.5 млн. лева, както и прехвърлянето ще е освободено от такси и комисиони. Надеждите са, че в този интервал към 20% от притежателите на " спящи акции " ще подхващат дейности да ревизират с какви бумаги разполагат, да ги трансферират при медиатор или продадат. В се отново упованията са множеството хора да останат незаинтересовани - мнозина изобщо не помнят къде са вложени в миналото боновете им, книжките и разписките са изгубени. В доста случаи поради миналия интервал и титулярът е умрял и би трябвало да се уредят и документите за завещание.

След това е планувано служебно предписание с останалите " заспали " акции. За обществените сдружения е планувано те да бъдат трансферирани към особено основан капиталов фонд. Срещу трансферираните във фонда " спящи акции " се предлага хората да получат дялове от него, равностойни на притежаваните от тях акции. При предходните разисквания имаше съществени полемики дали това не е противоконституционно предписание с частна благосъстоятелност. Сега в опит да се тушират тези страхове е планувано лицата, които са получили дялове, да имат опция в границите на 5 години да изискат от фонда назад изкупуване на получените дялове, само че не по-рано от приключване на 1 година от разпределянето на дяловете им. Алтернативно те могат да заявят предпочитание да останат вложители във фонда.

" След приключване на 5-годишния период, за лицата, които не са декларирали, че остават дялопритежатели и не са декларирали назад изкупуване ще бъде избрана паричната равноценност на дяловете им и ще имат опция в спомагателен 5 годишен период да получат избраната парична равноценност. Ако не подхващат дейности и в спомагателния 5-годишен период, средствата ще бъдат импортирани в държавния бюджет ", планува още планът.

За непубличните сдружения аналогично ще има година за предписание и по-късно ще бъдат трансферирани в капиталов портфейл, където в случай че останат непоискани пет години, ще бъдат продадени. А по-късно ще има още пет години, в които всеки може да изиска своя дял от по този начин осребреното имущество.

Новият мегафонд

Ако законопроектът бъде признат, той ще сътвори нов огромен състезател на БФБ. Фондът ще има дялове в към 90 обществени сдружения - в някои от тях и основни, даже и мажоритарни. Това важи изключително за някогашни приватизационни фондове, които при всеобщата приватизация събираха боновите книжки на хиляди българи и посредством тях придобиваха по-големи пакети в приватизираните компании. Реално при положително ръководство има опция фондът да оказва напън на обществени компании за по-добро корпоративно ръководство и най-малкото да си събира дивидентната рентабилност, която другояче в доста случаи остава непотърсена и след пет години се погасява по отминалост.

За задачата със закона се основава ръководещ комитет, който да избере ръководещо сдружение на капиталовия фонд. Той е с ръководител министъра на финансите, а в него влизат още представители на Централен депозитар, Комисията за финансов контрол и четирима на обвързваните с тематиката браншови организации (на обществените сдружения, на работодателите, на капиталовите медиатори и на ръководещите дружества). Те би трябвало да изготвят процедура за избор на ръководещи фонда за обществени и портфейла за непублични сдружения. Предвид свития бизнес на българския финансов пазар евентуално ще има много конкуренция измежду ръководещите сдружения за тези функционалности.

Първи планове

В законопроекта е направена и оценка за влияние, която за пръв път прави някакви планове на предстоящите резултати. За да приведат вътрешната си организация в сходство с новите условия медиаторите ще би трябвало да вложат по 15-25 хиляди лева еднократно и още по 3-5 хиляди лева годишно. За целия бранш това прави най-много близо 1.5 млн. лева първичен разход и 295 хиляди лева годишно.

Освен това те, както и ЦД и БФБ, ще имат пропуснати изгоди от освободеното от такси прекачване. Сумарно те са оценени на 7.5-15 млн. лева

" От друга страна предварителните упования са, че раздвижването на 20% от спящи активи и въвеждането им в деен оборот ще докара до повишение на оборота на контролирания пазар с към 100-150 млн. лева на годишна база или към 35%. Това директно ще усили приходите на капиталовите медиатори, БФБ и ЦД от покупко-продажби с скъпи бумаги с към 35% и надлежно ще бъде в размер (около 10 млн. лева.), който ще надвишава пропуснатите изгоди от такси и комисионни по в началото прекачване на активите ", написа още в плановете на финансовото министерство.

Отделно самата осведомителна акция се планува да глътне 1.5 млн. лева, за което би трябвало да се плануват средства от държавния бюджет. По план тя би трябвало да се организира в цялата страна от квалифицирани експерти с нужните знания в региона на финансовите пазари и вложенията. Има концепция и да се изготвят печатни материали с обяснителен текст по отношение на съществени понятия и термини.

" Ще е нужен и първичен разход за основаването на капиталовия фонд, който ще възникне за ръководещото сдружение. Тези средства ще са нужни за първичен капитал на фонда (500 хиляди до 1 млн. лева.) и средства за финансова оценка на акциите на сдруженията, които ще бъдат апортирани във фонда, към 450 000 лв. (90 обществени сдружения приблизително по 5000 лева за оценка на дружество) ", планува още планът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР