Над три часа и половина отне на Комисията по бюджет

...
Над три часа и половина отне на Комисията по бюджет
Коментари Харесай

На първо четене: Бюджетната комисия в НС прие Бюджет 2024

Над три часа и половина лиши на Комисията по бюджет и финанси към Народно събрание да одобри Законопроекта за Държавния бюджет за 2024 година на първо четене.

Това стана с гласовете на 13 депутати.

13 гласоподаваха " за ", 6 гласоподаваха " срещу ", " въздържали се " нямаше.

В предшествалата полемика Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС разяснява, че преди всичко са имали и не престават да имат другия във връзка с заложения напредък на стопанската система от 3,2%. Тя дефинира прогнозата на МФ като " надценена ". Петкова уточни, че след диалози с финансовия министър са направени промени в приходната и разходната част на бюджета. " Смятаме, че това е стъпка в вярната посока ", разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя изясни, че съгласно нейната парламентарна група дефицитът би трябвало да бъде под 3% и би трябвало да се реализира уравновесен бюджет в границите на тригодишната бюджетна прогноза.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разгласи, че партията му няма да поддържа Бюджета в пленарна зала. Според него ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ще поддържат Бюджета само поради финансовите стратегии на общините. Той означи, че в Бюджета се планува МФ да изкупи дълга на " Топлофикация София " и запита на какво се дължи това. Йорданов акцентира, че приходите са надценени. " Външният дълг преди появяването на Василев е 20 млрд.лв., а в този момент е 48,9 милиарда лева ", заяви ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ. Йорданов от Има Такъв Народ сподели, че няма българин, който да не знае, че спестяванията му са с 30% надолу.

Йордан Цонев сподели, че Движение за права и свободи ще поддържат бюджета на първо четене, само че разясни, че имат оферти, които ще показват сред първо и второ четене. По думите му главните проблеми са били дълга, повишаването на дълга в резултат на недостига, финансовата стратегия и така нататък Според него полемиката е била извънредно ползотворна и не са провеждали такава от години. " Подкрепям дефицити, които отиват за инфраструктура ", призна Цонев.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разкритикува, че във връзка с растежа на стопанската система, оценката на МФ е по-скоро оптимистична. Според него приемането ни в Еврозоната ще стане по политически аргументи, а не по стопански. " Сбъркана ни е философията на Бюджета ", счита той.

Депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев запита дали в бюджета е планувано да се продава земя. " Няма планувани доходи от продажба на земя ", увери финансовият министър Асен Василев и акцентира, че това са спекулации.

Георги Ганев от ПП-ДБ уточни, че по-реалистичното обмисляне в бюджета не е недостатък. " Не считам, че този бюджет съставлява напън от позиция на инфлацията ", означи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР