Църквата почита днес св. мъченик Талалей.Той бил родом от Ливан.

...
Църквата почита днес св. мъченик Талалей.Той бил родом от Ливан.
Коментари Харесай

Почитаме свети Талалей, спасил мъчителя си

Църквата уважава през днешния ден св. страдалец Талалей.

Той бил родом от Ливан. Смело изповядал своята религия в Христос, по тази причина арбитър заповядал на двама палачи – Александър и Астерий, със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Палачите обаче вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят разбрал това, помислил, че палачите съзнателно се подиграват с него, и незабавно заповядал да ги подложат на изтезания.

Тогава Александър и Астерий измежду мъченията извикали: Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, имаме вяра в Христа и страдаме за Него!

Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а самичък взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но внезапно ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го избави, което незлобивият страдалец Христов и направил с молитвата си.

По-късно Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил. Останал незасегнат, той бил хвърлен на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него.

Най-после св. страдалец Талалей бил посечен с меч и се преселил във безконечния живот в 284 година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР