Над една трета от парите за инвестиции, които планира да

...
Над една трета от парите за инвестиции, които планира да
Коментари Харесай

Пътища, влакове, армия: проекти за над 10 млрд. лв. ще финансира държавата през 2024 г.

Над една трета от парите за вложения, които възнамерява да похарчи страната през идната година, ще отидат за инфраструктура. Това излиза наяве от оповестените към Бюджет 2024 описи с планове, които са влезнали в финансовата стратегия на държавното управление.

Общо за вложения за следващата година са заложени 10 милиарда лева - пари от Европа, финансирани с национални средства планове и един милиард лв. фонд за планове на общините. Това на процедура е и първата година, в която жителите могат да схванат в какво ще се влагат парите от финансовата стратегия - към финансовата рамка на страната има приложение с конкретика, каквато в предходни бюджети нямаше.

Проектите, изпълнявани от министерствата, държавните организации и фондове са 475 на брой и са на обща стойност 8.7 милиарда лева Повечето от тях са свързани с пътната и железопътната инфраструктура (над една трета от сумата), както и с модернизирането на армията (15% от целия бюджет). Но има и редица неща, които ще се извършват по Плана за възобновяване в сфери като енергетиката, образованието и опазването на здравето.

Проектите на общините пък са 765, на обща стойност 2.9 милиарда лева Тук обаче са включени планове, които ще се извършват в продължение на няколко години и по тази причина бюджетът е над заложения в финансовата стратегия 1 милиард лв., съответно за 2024 година Има неизясненост на какъв принцип са попаднали част от тези планове, тъй като да вземем за пример поръчката за стадиона на " Локомотив " към момента се апелира.
Реклама
Именно листата с планове, които ще се финансират следващата година беше и една от противоречивите линии сред Василев и ГЕРБ. И с цел да се избегнат спекулации, че средствата ще се раздават на политически принцип (както заподозря БСП), се на общините.
Път за пътищата
Заложените в бюджета средства ще отпушат някои закъсали пътни планове и ще дадат старта на нови такива по финансовата стратегия на Министерство на районното развиване и благоустройството.

Сред десетте най-големи плана за 2024 година се открояват тези, свързани със строителството и модернизацията на пътища и железопътна инфраструктура. Например, планът за скоростното трасе Видин - Ботевград попада с 400 млн. лева Договорите за него бяха подписани още по времето на последния кабинет на ГЕБР, само че поради неуредици с планиране и неналичието на пари строителството там върви постепенно.

Участъкът от Ботевград до Мездра, който сега е затворен за придвижване, ще бъде отворен в пътната си част до края на тази година заяви и. Целият сектор ще бъде приключен чак в края на 2024 година, " тъй като е плануван погрешно ".
Реклама
С 300 млн. лева в листата попада и планът за автомагистрала Русе - Велико Търново. Преди седмица министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков разгласи, че градежът на първите 7,9 километра от автомагистралата може да стартира още през идната седмица.. Останалата част - Бяла - Велико Търново, занапред ще се разпорежда, като се чака до края на тази година да се пусне поръчката. Това обаче слага под въпрос опцията заложените разноски да се изпълнят в границите на годината, защото може да има обжалвания и процедурите да се проточат.

Общо над 800 млн. лв. са планувани и за автомагистралите " Европа ", " Струма " и " Хемус ". Магистрала " Европа " евентуално няма да има проблеми и ще може да бъде приключена през идната година. " Струма " и по-специално трасето през Кресненското дефиле е доста евентуално да се забави още веднъж и парите да не бъдат усвоени. Колкото до " Хемус " там нещата са относително ясни - ще се работи по подписаните още при последния кабинет на ГЕРБ инхаус контракти.

, тунели и по-малки мостови уреди, също са част от средствата на ведомството и АПИ.

В разноските на Министерство на регионалното развитие, заложени в бюджет 2024, към 200 млн. лева е отредена и на ВиК инфраструктурата. Една част е планувана за привършване на планове по стратегия " Околна среда " 2014-2020, а останалите са заложени като създаване на ВиК инфраструктура по програмата за новия интервал 2021-2027 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР