Над десетилетие лихви близо до нулата и постоянни фискални и

...
Над десетилетие лихви близо до нулата и постоянни фискални и
Коментари Харесай

10 инвестиционни балона, надути през десетилетието на евтините пари

Над десетилетие лихви покрай нулата и непрекъснати фискални и парични облекчения сътвори условия за надуването на големи капиталови балони в целия свят. През последните месеци виждаме по какъв начин лихвените проценти вървят нагоре, а централните банки стягат политиките си. Балоните са на път да се спукат, написа The National News.

Кои са те и кои имат капацитет за нов напредък?

Меме акции

Миналогодишната фикс идея по меме акциите предизвика трейдърите да нахлуят в компании като AMC Entertainment и GameStop, с цел да създадат бързи пари и да унищожат хедж фондовете, които ги лимитират.

Като резултат цената на акциите на GameStop скочи с повече от 2400%.

До пик от 483 $ на 28 януари 2021 година, което беше „ безумство “, споделя Иън Ланс, съуправител на Temple Bar Investment Trust.

GameStop беше американски търговец на видеоигри с продажби от едвам 6 милиарда $. В своя пик пазарната му капитализация доближи 34 милиарда $. Това за малко го направи най-големият член на показателя Russell 2000. В момента акциите му се търгуват на цена единствено 26 $.

Възможно ли е цените на меме акциите да тръгнат внезапно нагоре? Предвид обстоятелството, че това лято ралито на мечия пазар съживи за малко манията по тях, вярата в никакъв случай няма да почине.

Tesla

Производителят на електрически автомобили също извлече изгода от годините на евтини пари. Акциите скочиха със 160% сред март 2020 година и ноември 2021 година

Те се търгуваха на доста по-високи цени спрямо тези на най-големите производители на коли в света, измежду които са Volkswagen и Toyota, въпреки производството на компанията да дава отговор за по-малко от 1% от световните продажби на коли.

Tesla се търгуваше на 410 $ на 4 ноември предходната година, само че падна до 238 $, което е спад от 40% и ясно отразява по какъв начин настроенията се трансформират. Инвеститорите имат мотив за паника и поради опцията Мъск да купи Twitter.

Начинанието на Илон Мъск, наречено Twitter, се прави оценка друго от анализаторите.

FAANG

Когато група компании си измисли акроним, това към този момент е мотив за паника. След като нововъзникващите пазари Бразилия, Русия, Индия и Китай бяха събрани дружно и наречени BRICS, последвалият балон можеше да завърши единствено по един метод.

Такава обстановка виждаме при FAANG, абревиатура, която сплотява Фейсбук (сега Meta), Amazon, Apple, Netflix и  Alphabet - притежателят на Гугъл.

Всичките пет бяха сдъвкани и изплюти от балона на евтините пари. Тази година Netflix се срина с близо 60%, а Meta - с съвсем 59% Надолу потеглиха и акциите на Alphabet (30.05%), Amazon (29.4%) и Apple (20.10%).

Идва ли по-добро време за FAANG? На фирмите не трябва да се гледа като група. Тяхното показване може да варира. Най-надеждни към днешна дата наподобяват възможностите на Meta и Netflix.

Държавни облигации

Политиката на централните банки поддържаше държавните облигации в 35-годишен балон. Всичко стартира от някогашния ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати Алън Грийнспан. Той реши да пази пазарите във времена на проблеми - развой, прочут като „ Greenspan Put “.

Лихвеният % на Фед започва на 14,35%  през 1987 година - годината, в която Грийнспан беше назначен във Фед. Той напусна през 2006 година, когато затвори на 5,17%.

След финансовата рецесия процентът падна до 0,05%. Сега е 3,25% и може да доближи 4,5% до края на годината.

Според специалисти държавните облигации без подозрение ще се възстановят, само че единствено когато инфлацията е под надзор и цикълът на лихвените проценти доближи своя връх.

Биткойнът

Инвестирането в биткойни и други криптовалути постоянно е било рисково. Последните турбуленции на пазара не са нещо непознато. Цената на биткойна доближи пик от 67 582 $ на 8 ноември предходната година. Днес тя е под 20 000 $.

Какво ще се случи с биткойна? Докато други криптовалути се сринаха, той към момента демонстрира жизнеспособност. Има възможност да тръгне нагоре, въпреки никой да не е разкрил каква е потребната му приложимост.

NFT

Незаменяемите токени се появиха за една нощ и внезапно започнаха да се оферират за милиони долари. Те съставляват цифрови активи, които не може да бъдат копирани, откраднати или репликирани. Творците ги употребяват, с цел да основават неповторими произведения. NBA продаде видео клипове с емблематични моменти от историята на баскетбола.

През януари продажбите доближиха пик от 12,6 милиарда $, съгласно компанията Chainalysis. През юни те се свлякоха до 1 милиарда $.

Ще забележим ли токените още веднъж във напредък? Когато биткойнът се възвърне, е изцяло допустимо да стане тъкмо това.

Spac

Инвеститорите предходната година бяха по този начин замаяни от лесните пари, че желаеха да купуват акции без да знаят какво съставляват. Добре пристигнали в Special Purpose Acquisition Company, или Spac!

Става дума за “cash shell ” бизнеси, които се листват на фондовия пазар, макар че нямат търговски интервенции, с вярата, че ще се появи нещо. Обнадеждени вложители наляха милиарди в тях, само че през днешния ден никой не се усеща късметлия.

Месо на растителна основа

Вкусовете се трансформират, изключително когато става дума за храна. Миналата година мнозина чуха за гибелта на обичайния бургер, на чието място се появи неговата растителна опция.

Новата наклонност тласна нагоре акциите на нюйоркската компания Beyond Meat. През юли 2019 година те се предлагаха за 234 $. Тази година цената се свлече до 65 $.

Сега към този момент може да добавите в портфолиото си акции на Beyond Meat единствено за 15 $.

Може ли другите възможности на месото още веднъж да придобият печеливи привкус? Докато парите са ъгъл, едва ли.

Кати Ууд

Кати Ууд беше звездата на фондовия пазар за 2020 година, защото нейният водещ фонд Ark Innovation ETF скочи със 152,52%. Спадът му стартира предходната година, а през тази срина с още 56,9%, повличайки репутацията на Ууд надолу.

Възстановяването няма да е елементарно. Ерата на евтините пари няма скоро да се завърне.

Имотен пазар

От години цените на парцелите вървят нагоре. Със сигурност би трябвало да паднат. За това подсказват и лихвите на ипотечните заеми, които се насочват към 7%.

Moody's Analytics предвижда цените на жилищата в Съединени американски щати да паднат с 10% от пика си, до момента в който Capital Economics чака срив от 10% до 15% в Обединеното кралство.

Търсенето на парцели, а също по този начин на ипотечни заеми понижава. Пазарите обаче към момента не са се стопили, споделя Том Браун, ръководещ шеф на Ingenious Real Estate.

Развоят на събитията ще е друг съгласно пазара.

Хората към момента имат потребност къде да живеят. Пълният срив на цените на жилищата затова може да бъде предотвратен, само че спадът на цените е неминуем.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР