Над 900 писма адресира Зигмунд Фройд до своята любима Марта.

...
Над 900 писма адресира Зигмунд Фройд до своята любима Марта.
Коментари Харесай

Тъмните, неразвити хора без комплекси, живеят по-лесно ~ Зигмунд ФРОЙД

Над 900 писма адресира Зигмунд Фройд до своята обичана Марта. В своите послания с изключение на нежността и любовта си, той споделя и разнообразни размисли, вълнуващи мозъка и касаещи работата му. 

Виена, 29 август, 1883 година, следобяд

Любима моя, Марта!

Ти си напълно права. Глъчта и тълпите на панаира, въпреки и да се нравят на народа, не подготвят мислещия човек към високи намерения. За мен, чакани и носещи приятност, са на първо място часовете на диалог с моето обичано, ласкаво момиче. А също така и голямото наслаждение от четенето, което с осезаема изясненост ни показва какво мислим и усещаме, оказва помощ ни да проумеем комплицираните проблеми на живота, и въобще смисъла на човешкото съществуване. 

Прости ми, в случай че самичък себе си изтъквам, само че ненадейно ми хрумна мисълта за това, което мисля за ориста – тъмните, неразвити хора без комплекси, живеят по-лесно, а ние постоянно усещаме някаква липса… 

За да съхраним целостта на личността си, ние постоянно избираме насладата, вълненията, паниките, а не здравето и развиването на качествата си. Безпокоейки се, ние жадуваме са спестим силите си за нещо, сами не знаейки какво тъкмо. И тая привичка потиска естествените ни стремежи и ни придава някакъв изискан темперамент. Ние възприемаме света по-дълбоко и по тази причина се считаме за способни на дълбоки усеща. 

Защо не можем да заспим? Може би, тъй като ни е противен котешкия писък, който пияниците са принудени да слушат на улицата. 

Защо не се влюбваме всеки месец още веднъж? Ако с всяка разлъка се откъсва парченце от сърцето ни, то за какво от време на време сме по този начин безчувствени? Защото ни е по-тежко и отвратително в несгоди и беди.

Ние осъзнато се стремим към това, по-малко да страдаме в живота, и да получаваме повече наслаждение от него. 

Всички хора, както и ние с теб двамата, са свързани посредством живота и гибелта, с години, лишени от наслада. Те схващат, че дружно им е по-лесно да устоят на тежките удари на ориста, отнемащи им от време на време най-скъпото. Хората, способни да изпитват дълбоки усеща, могат да обичат единствено един път. И аз съм убеден в това. 

Лека нощ, моя блага, обичана, скъпа моя принцесо. Твоето писмо по този начин мощно ме окрили. 

Твой любящ Зигмунд.

Източник: izbrannoe.com
Снимки: Onedio, Pinterest

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР