Над 800 са подписаните предварителни и окончателни договори за нови

...
Над 800 са подписаните предварителни и окончателни договори за нови
Коментари Харесай

Заявленията за нови ВЕИ през 2023 г. минаха 7000 MW

Над 800 са подписаните предварителни и дефинитивни контракти за нови ВЕИ. Засега единствено един вложител е внесъл депозит за бъдещия си обект с мощ от 5.5 MW. Заявленията за присъединение по новата краткотрайна скица за достъп са за планове от над 800 MW.
Интересът към построяването на нови ВЕИ мощности в България остава висок, макар опасенията че към този момент има пренасищане на пазара, което води до нулеви цени в обедните пикове. Постъпилите единствено през 2023 година заявки за създаване на нови възобновими енергийни източници са общо 2047 с обща конфигурирана мощ от 7188 MW.

Заявките за присъединение към разпределителната мрежа на нови ВЕИ са 1956 с обща конфигурирана мощ от 2254 MW. Отделно има 91 заявки за присъединение към електропреносната мрежа за 4934 MW, демонстрира детайлната разбивка на ЕСО. Най-голям е капиталовият интерес в областите Хасково, Видин и Монтана, демонстрират още данните на оператора.

Това демонстрира последната настояща информация на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), направена за " Капитал " към 15 декември.
Реклама
Забавяне обаче въпреки всичко има - плануваните нови мощности са на половина по-малко от тези през 2022 година Но това ненапълно е обяснимо с така наречен кухи планове, които се приготвят единствено с цел да се препродадат, без да има действителен инвеститорски интерес зад тях. Именно по това стои зад обявяваните понякога кумулативни данни за над 40 хиляди мегавата поръчки за нови ВЕИ.

Към момента всички налични електроенергийни мощности (ТЕЦ-ове, АЕЦ, Водноелектрическа централа и др.) в България са към 13 000 MW. През миналата година, като добавените мегавати в системата са съвсем 1200, при общо 1700 към края на 2022.

За 2024 обаче е малко евентуално този връх да бъде усъвършенстван, макар че отново се чакат доста нови централи, най-много слънчеви. На изчакване От началото на годината са подписани 813 предварителни и дефинитивни контракта за присъединение на нови ВЕИ мощности с конфигурирана мощ от общо 6645 MW. От ЕСО не оповестяват какъв брой тъкмо са окончателните договори. А какъв брой от предварителните контракти ще стигнат до действително осъществяване на плановете евентуално е рано да се каже, защото е допустимо част от тях да се намират тук-там с привършен потенциал на мрежата. Проблем, за който занапред ще се търси решение.

Реклама
Интересен подробност от справката на ЕСО е, че все още единствено един вложител е внесъл депозит за бъдещия си ВЕИ план, който е с мощ от 5.5 MW. Обезпечението от 50 000 лева за всеки MW от бъдещия енергиен обект се дава от производителя в интерес на оператора на съответната електрическа мрежа под формата на депозит или банкова гаранция. Решението за това бе взето с измененията в Закона за силата от възобновими източници от 13 октомври, а задачата бе по този начин да се постави завършек на спекулата с блокиране на потенциала на избрани места и препродажбата му на действителни вложители. Временен достъп Интерес има и към присъединението на ВЕИ по така наречен краткотрайна скица за достъп. Тя бе регламентирана в разпоредба на Комисията за енергийно и водно контролиране при започване на юли, а задачата бе да се разреши присъединението на цялата или на част от декларираната мощ на обекта до осъществяване на разширението или реконструкцията в електропреносната мрежа.

Новата скица пристигна в отговор на измененията в Закона за енергетиката, които плануват сходна опция. Според отчет към наредбата ползата е огромен, а в ЕСО са постъпили редица претенции. Според справката на оператора, направена за " Капитал ", постъпилите заявки за присъединение към електропреносната мрежа по краткотрайна скица за достъп са 11 с обща конфигурирана мощ от 726 MW. Заявленията за присъединение към разпределителните сдружения по краткотрайна скица за достъп са 51 с обща конфигурирана мощ от 109.1 MW.
Свързани публикации Нови законови промени за агроволтаиците 30 ноември 2023, 10:43 Производителите на сила желаят анулация на тавана на приходите им от следващата година 20 ноември 2023, 07:18 Излишната сила от ВЕИ за лични потребности към този момент се продава на борсата 1 ноември 2023, 11:38 Нова скица за огромни ВЕИ и акумулатори за общо над 660 млн. лева потегля до месец 9 октомври 2023, 11:09
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР