Над 70 години след края на Втората световна война президентът

...
Над 70 години след края на Втората световна война президентът
Коментари Харесай

Румъния започва да изгражда първия си Музей на Холокоста

Над 70 години след края на Втората международна война президентът на Румъния Клаус Йоханис даде през днешния ден зелена светлина за построяването на първия в Румъния народен Музей на Холокоста.

Процесът ще бъде съгласуван от Института " Ели Визел " за проучване на Холокоста в Румъния и има за цел да показа историята, културата и традициите на евреите в страната, както и да опише ролята им за модернизиране на румънското общество, споделя " Ройтерс ". Той ще се разположи в 8-етажна постройка с повърхност от 8000 кв. м на централния бул. Calea Victoriei, издигната през 1943-46 година от производителя на автомобилни гуми Banloc-Goodrich.

Преди войната в Румъния живеят близо 750 000 евреи, само че през днешния ден от тях са останали едвам 8-10 хиляди. Международна комисия, предвождана от нобеловия лауреат за мир Ели Визел, откри през 2004 година, че на румънска територия и в земите, които съдружникът на нацистка Германия е направлявал по време на войната, са били убити сред 280 хиляди и 300 хиляди евреи от Румъния и Украйна.

Официалното самопризнание от страна на страната, че страната е взела участие в Холокоста, пристигна чак през 2003 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР