Над 62% от българите предпочитат да пазаруват нехранителни стоки в

...
Над 62% от българите предпочитат да пазаруват нехранителни стоки в
Коментари Харесай

Над 62% от българите пазаруват нехранителни стоки в големи магазини и вериги

Над 62% от българите избират да пазарят нехранителни артикули в огромни магазини и вериги, към 16% - в дребни квартални магазини, към 12% - онлайн, и едвам към 8% - в моловете, което е обяснимо поради съществуването на такива единствено в най-големите градове на страната, заяви Галин Попов, изпълнителен шеф на Асоциацията на търговците на нехранителни артикули. Той цитира национално изследване, извършено през юни 2023 година от " МаркетЛинкс ", по поръчка на асоциацията.
Веригите са желани
от най-вече консуматори при покупка на огромни мебели (58%) и строителни материали (54%), както и на дребни мебели за дома (49%) и артикули за семейството и градината (48%). Най-рядко на място в огромен магазин потребителите купуват спортни аксесоари (29%) и книги (27%), само че и при тях той е пожеланото място за покупка, демонстрира изследването.

Малките квартални магазини са избор за извършване на покупки на артикули и аксесоари за семейството, за градината, както и на мебели за дома. В магазините в моловете най-често се купуват спортни облекла и обувки, спортни аксесоари, както и някои артикули за бита и семейството.

Преобладаващи аргументи за избор на място за покупка са: разнообразието от артикули и марки (над 50% от всички купувачи), цените, цялостното прекарване и обслужването, опцията за консултация.
Реклама Над половината интервюирани са декларирали, че пазарят онлайн
От тях едвам 5% пазарят нехранителни артикули един път седмично онлайн, 17% го вършат един път месечно, 17% един път на тримесечие, 19% - по-рядко от един път на три месеца.

Тези, които пазарят един път седмично, са по-често от огромните градове и столицата и са най-много измежду купувачите на възраст сред 25 и 39 години. След тях се подрежда групата на 40-54-годишните. Тези, които не пазарят онлайн, главно са хора над 55 години и са от селата, регистрира изследването.

От разстояние се купуват най-често книги, спортни облекла и обувки, спортни аксесоари. Наблюдава се повишаване и на броя пазаруващи строителни материали по интернет.
Асоциация на търговците на нехранителни стокиЧленове на асоциацията са: Praktis ( " Мегадом " ООД), Mr. Bricolage ( " Доверие-Брико " АД), " Еником-М " ООД, MÖMAX ( " Мьомакс България " ООД), AIKO ( " Аико мулти консепт " ООД), Masterhaus ( " Бошнаков " ЕООД), Sport Depot ( " Спорт хранилище " АД) и " Хеликон " АД. Общият брой заети лица в тези компании е почти 3000. Дейността на сдруженията обгръща търговия с мебели и строителни материали, спортни артикули, книги и писалищен произведения. Те разполагат с общо 105 търговски обекта в 13 регионални града. Реклама Свързани публикации Големите търговци се оповестиха срещу нарочването на бранша за високите цени 10 февруари 2023, 15:06 Рекордно мощен сезон за топ 5 веригите " направи си самичък " 17 януари 2023, 09:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР