Над 4 милиона души в Германия получават социалните помощи „Харц

...
Над 4 милиона души в Германия получават социалните помощи „Харц
Коментари Харесай

Как се живее в Германия с доход от 416 евро на месец

Над 4 милиона души в Германия получават обществените помощи „ Харц 4”. Как се живее в най-богатата страна в Европа с 416 евро на месец? Пита „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

„ Разбира се, че може да се живее с 416 евро на месец. Налага се “, споделя пред „ Зюддойче Цайтунг” 58-годишният Томас Г. от Дюселдорф. „ Гледам да пазаря в супермаркети, където стоките са по-евтини. Някои от тези магазини са далечко, само че време имам колкото искам”.

Германски кмет избира сирийци пред български роми

Германия се къпе в пари

Български плебеи за на ниска цена месо в Германия

На пазара го познават защото преди работел като готвач: „ Винаги ми дават я банани, я домати. И с това човек може да се нахрани. Трудно става към края на месеца”, изяснява Томас.

В края на януари да вземем за пример имал пари единствено за самун: „ Kупих си най-евтиния самун и го ядох два дни. Но най-малко не недояждам. Има хора, които са още по-зле.”

Живот в беднотия и самотност

Храната обаче не е единственият разход, споделя Бахар С. от Мюнхен: „ 38 евро давам за медикаменти, 30 за ток, 40 за телефон и интернет. А с парите, които ми остават, погасявам и заем “.

Бахар не си е купувала нови облекла от години: „ Зимните ми обувки са от сина ми, а якето си го купих за 10 евро от магазин за облекло втора ръка.”

От време на време тя получава хранителни артикули от една столова за обществено слаби. Върви пешком 45 минути, с цел да стигне до такава степен. От супермаркета си е купила малко пилешко, което ще сготви на три пъти. „ Важното е в чинията да имаш нещо, което припомня за месо”, споделя Бахар. Един път в месеца си подготвя нещо по-така: „ Този месец ще върша пълнени патладжани”.

Преди 10 години ѝ сложили диагноза левкемия. Бахар страда от мощни болки в гърба и в коленете, само че парите не постоянно стигат за медикаменти. „ Когато живееш на обществени, ти си освен безпаричен, само че и болен”, оплаква се дамата.

Отскоро Бахар е в ново общинско жилище: „ Спя на матрак на пода, тъй като не мога да си разреша легло. В кухнята няма шкафове, а в банята липсва огледало”.

Независимо от всичко това новото жилище е по-добро от остарялото. Там все било студено. Самотно се живее с парите от обществени помощи, споделя още Бахар. „ Не мога да си разреша да отида с другари на кафе или на спектакъл. А не желая да ме черпят, тъй като знам, че не мога да върна жеста”.

„ В Германска демократична република нямаше безработица”

„ По времето на Германска демократична република безработица нямаше”, спомня си 55-годишната Катрин Р. от Лайпциг и прибавя: „ Тогава знаехме по какъв начин ще протече животът ни чак до пенсията. С настъпването на демокрацията настъпи и несигурността. Тогава изгубих работата си “, споделя жителката на Източна Германия.

Първоначално имала много благоприятни условия за работа на Запад. „ Как обаче да се преместя, като по това време отглеждах сама трите си деца?”, изяснява дамата.

Децата ѝ от дълго време са израснали и даже сами към този момент имат деца. „ Доскоро работех като домашна помощница. С парите, които получавах, можех да повеждам внуците на сладолед или на кино”, споделя Катрин. В момента обаче пари за внуците няма. Защото когато живееш на обществени помощи, ти си жертван на ограничения, споделя дамата.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР