Над 3700 са подадените заявления по мярката за подпомагане на

...
Над 3700 са подадените заявления по мярката за подпомагане на
Коментари Харесай

Признават 60 дни неплатен отпуск за стаж


Над 3700 са подадените заявки по мярката за подкрепяне на родители, които са в неплатен отпуск, с цел да гледат децата си. Мярката ще продължи да работи, до момента в който е небходимо и може да се удължи до края на годината. Това стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева, която дружно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на стопанската система Емил Караниколов оповестиха какви са резултатите от досегашните обществени и стопански ограничения и кои от тях ще продължат да работят и след края на изключителното състояние. Сачева съобщи, че с измененията в Закона за здравето спомагателни 30 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и застрахователен стаж. Така този интервал общо става 60 дни. Това пък значи, че хората по насила в неплатен отпуск могат да употребяват здравните си права, както и стаж за пенсиониране.

Подновява се план „ Родители в претовареност “, който дава работа на кандидати-детегледачи, които желаят да поставят грижа за деца от 0 до 12 години. Към момента са подадени 7600 заявки и 4154 безработни са назначени като детегледачи, регистрира Сачева. Обикновено това е непосредствен родственик, който е без работа. Детегледачите се избират от самите родители. За тази мярка са планувани 17 милиона лв., належащо е да се извърнат към Бюрата по труда.

Към днешна дата общо 42 000 души в 240 общини се употребяват от услуги за това да бъдат наети за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лв.. Целевите средства за диагностика и лекуване, изплатени през МТСП, – 1498 души, които нямат приход и здравни осигуровки, са получили опцията да получат болнично лекуване на стойност 1 162 895 лева, които са преведени към НЗОК, заяви още министърът на труда и обществената политика.

Към момента записаните безработни в страната са 377 706 души, а към 13 март са били 201 000. Нарастването е с 99 755 души, демонстрират данните на МТСП. От началото на рецесията работа са намерили 28 271 души. Те са наети в секторите опазване на здравето, обществени действия, патронаж, превоз, логистика, питиета.

За мярката 60/40 насочена към бизнеса досега са подали заявки 12 187 работодатели за общо 191 344 служащи и чиновници. Сачева подсети, че до 30 юни работодателите могат да аплайват за обезщетения на своите чиновници.

С транспортният министър Росен Желязков е разисквана опцията от 1 до 15 юли фирмите, регистрирани в икономическите действия пътнически, крайградски превоз и различен превоз да аплайват за поддръжка от страната в размер на 290 лв. за заето лице за интервал от 6 месеца. Това са към 29 000 лица, общо заети в този бранш, за тази мярка са отделени 40 млн. лв., сподели още Сачева.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР