Над 3000 души са заявили намерението си да участват в

...
Над 3000 души са заявили намерението си да участват в
Коментари Харесай

Над 3000 души са обявили участие в шествието България подкрепя Украйна

Над 3000 души са декларирали желанието си да вземат участие в мирното шествие " България поддържа Украйна ", което ще се организира в четвъртък (24 март) на площад " Независимост " в центъра на София. Демонстрацията ще се организира тъкмо един месец след началото на съветската инвазия в Украйна, която докара до невъобразими опустошения и над 3 милиона бежанци в чужбина.

" Приятели, време е и България да излезе на огромно шествие в поддръжка на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята независимост и за бъдещето на Европа с цената на големи почтени жертви и опустошения. Този народ съумя да изненада целия свят с достолепието, смелостта и издръжливостта си ", се споделя в апела на уредниците.

Те допълват, че " България е в плен на все по-силната хватка на съветската пропагандна война против страната ни ".

" Руската посланичка в понеделник си разреши да приказва от името на българския народ. Следим надигащия се краен шовинизъм в Русия и разбираме какво значи той за България, в случай че не пожелаеме една съответна и навременна позиция в поддръжка на Украйна от държавното управление ни. Не можем да позволим маргинални проруски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето на България. Не бива да оставим гласовете ни да бъдат заглушени. Време е да се заявим, че сме тук, че сме в Европейски Съюз и НАТО, че сме създали към този момент цивилизационния си избор и заставаме зад него ", приканват уредниците.

Според тях шествието на площад " Независимост " ще бъде " един ослепителен, въпреки и алегоричен жест към народа на Украйна ". Специален анонс е, че " събитието е спокойно и участниците ще съблюдават законите на страната ".

Групата на " Демократична България " (ДБ) в Столичния общински съвет (СОС) приканва всички свободни и демократично мислещи жители, а също по този начин и съветниците от всички политически сили в СОС, да се включат в шествието, като със своето присъединяване поддържат Украйна и изискат неотложно преустановяване на военните дейности там. Това съобщи Веселин Калановски в изявление от името на групата на Демократична България в СОС по време на днешното онлайн съвещание.

" Днес се навършва един месец откогато Европа бе върната някъде в 1939 година. Един месец от невижданата война на Русия против Украйна. През този интервал съветските войски нападнаха освен военни обекти, само че и цивилни жители, деца и техните жилища. И оставиха след себе си съсипия в огромните градове на страната, някои от които бяха сринати съвсем до основи ", съобщи Калановски. Той сподели, че за групата на Демократична България е безусловно недопустимо продължаващото посягане върху териториалната целокупност на Украйна и нейните интернационално приети граници. Никакъв исторически прочит не може да оправдае военната експанзия, загубата на човешки животи и заличаването на човешки ориси, сподели Калановски. По думите му най-важната задача на този стадий е огънят да бъде преустановен и Украйна да стартира своето възобновяване.

Калановски подсети, че България е суверенна страна, член на Европейски Съюз и НАТО, със законно определено държавно управление и разяснява, във връзка на изявления на съветския дипломат у нас, че е недопустимо непознати посланици да се отнасят с неуважение към страната като че ли сме " задунайска губерния " или сме се върнали през 1962 година и ще се причисляваме към Съюз на съветските социалистически републики. " Ако такива посланици не са в положение да одобряват общоприетите дипломатически правила и да проявят почитание към страната, в която са акредитириани, то те следва да бъдат изпратени назад там, откъдето са пристигнали ", съобщи Калановски от името на групата на Демократична България в СОС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР