Над 3000 души от уязвимите групи в малките населени места

...
Над 3000 души от уязвимите групи в малките населени места
Коментари Харесай

Предлагат безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места

Над 3000 души от уязвимите групи в дребните обитаеми места у нас са потърсили подпомагане от Националното бюро за правна помощ към Министерството на правораздаването през последната година. Повечето от случаите се свързани с домашно принуждение, а юристи от три области на страната дават безвъзмездна правна помощ на тези хора.

Гергана е от малко село, покрай град Стражица. Майка е на две деца. Разказва, че години наред мъжът ѝ я пребивал, заплашвал и ограбвал. Не един път безрезултатно се опитвала да избяга и да продължи напред сама.

" Животът ми беше тормоз. Пасла съм крави, кози, като един плебей. Много пъти съм бягала от него, само че той отново идваше да ме тормози. Нямах ток, нямах нищо, на свещи съм го гледала и съм го кърмила това дете, другото на градина, нямах нищо, под дърво и камък съм ходила с това дете ", споделя дамата.

Гергана съумява да се измъкне от ужаса, в който живее с децата си преди година, а поддръжка намира от юрист Ирена Стасинопулу, която е един от четиримата адвокати в област Велико Търново, които дават безвъзмездна правна помощ на хора, които живеят на прага на бедността в дребните обитаеми места.

" В съответния случай на Гергана ние помогнахме доста, имаше домашно принуждение, тя беше извънредно уплашена, извънредно невярваща, че може някой да ѝ подаде ръка. Аз съм извънредно удовлетворена, че към този момент стигнахме до резултат, в който тя има правосъдно решение, с което има родителските права, надлежно поставя ѝ се да получи прехрана и може умерено да гледа децата си ", споделя юристът Ирена Стасинопулу.

За по-малко от година, юристите оказват помощ на близо 900 индивида единствено във великотърновско. Това обаче се случва и с помощта на ромските посредници, които съумяват да убедят хора в потребност, да не се опасяват да потърсят помощ.

" Относно ромските махали, те доста мъчно се доверяват на нас, тъй като първо би трябвало да ни припознават. Аз съм припознат в област Велико Търново от години. Съветвам ги да си кажат проблемите и да получат такава помощ, безвъзмездна. Макар и последователно, хората се доверяват ", споделя Валери Ангелов – посредник.

Мобилни групи оказват правна помощ на хората от уязвимите групи и в областите Стара Загора и Варна, а планът е финансиран по стратегия " Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм.

" Друга значима цел на този план е основаването на координационен механизъм, с цел да могат по-голяма част от институциите да се включат в поддръжка на хората, които имат потребност, само че нямат благоприятни условия за достъп до правна помощ ", изясни Десислава Гайдарова – началник на Програма „ Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм.

" Работим интензивно по отношение на промени в Закона за домашното принуждение. Искаме да работим и за реинтеграцията на тези хора, както за насилниците, по този начин и за хората, които са потърпевши от това ", сподели и зам.-миинстърът на правораздаването Борислав Ганчев.

От Министерство на правораздаването си слагат за цел планът за обезпечаване на безвъзмездна правна помощ на хората от уязвимите групи да се разшири и в други области на страната.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР