Над 30% от ключовите кадри в нашето машиностроене и електротехника

...
Над 30% от ключовите кадри в нашето машиностроене и електротехника
Коментари Харесай

Недостигът на работна сила задържа растежа на България

Над 30% от основните фрагменти в нашето машиностроене и електротехника са на пенсионна възраст, сигнализират от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Българското машиностроене и електротехника са извънредно високо конкурентоспособни на международните пазари и бележат сериозен растеж, само че без съществени ограничения производството ще се свие до настоящето равнище. Според Васил Велев - ръководител на АИКБ, - нужните ограничения са импорт на служащи, промени в образованието в средносрочен проект и справяне с демографската рецесия в дълготраен проект.

Ако не се вземат ограничения за развиване и на този отрасъл, ще има ограничаване на опциите на бюджета за растеж на пенсиите и растеж на приходите в бюджетната сфера , заключи Велев при откриването на кръглата маса за разискване на стартови мотивационни пакети за подкрепяне на кариерната ориентировка в дефицитни за пазара на труда специалности през днешния ден .

 Колко тайландски масажистки са нужни на стопанската система ни, питат от
Колко тайландски масажистки са нужни на стопанската система ни, питат от " Подкрепа "

КТ " Подкрепа " са изрично срещу ремонти в закона за трудовата подвижност

В полемиката участваха представители на работодатели от АИКБ, синдикати от КНСБ и КТ " Подкрепа " и специалисти от Министерство на труда и обществената политика , Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта и Националната организация за професионално обучение и образование.

Те разискаха по какъв начин да станат по-привлекателни основни специалности от четири пилотни сектора - " Машиностроене и металообработване ", " Електротехника и електроника ", " Транспорт и спедиция " и " Медицина и услуги за хубост и здраве ".

Пакетите са насочени към работодателите и към търсещите работа, с цел да ги стимулират да изберат избрани търсени специалности, в това число посредством поощряване на подвижността .

Относно идната промяна в образованието от АИКБ бяха безапелационни, че резултатите от измененията не могат да бъдат чакани по-рано от 5 - 10 години, а хора трябват в този момент .

Според Васил Велев размерът на работната заплата в България нараства с бързи темпове , които изпреварвали продуктивността на труда.

Като съществени фактори, влияещи върху привлекателността на специалностите и мотивацията, бяха маркирани гъвкавото работно време, близостта до работното място, заплащането, професионалното образование и тренингите , актуалността на специалността, изискванията на труд, стабилността и сигурността на заетостта, обществен авторитет на специалността и други

Задачата на институциите, работодателите и синдикатите е да приготвят принадлежности, с които да покачат привлекателността към основни, само че едва предлагани специалности на пазара на труда. Това е мнението на доктор Милена Ангелова - основен секретар на АИКБ и вицепрезидент на Европейския стопански и обществен комитет, началник на съответния план. В момента се създават онлайн основани стратегии за образование за възстановяване на адаптивността и ориентиране на младежите и безработните лица към тези специалности, добави Ангелова.

В рамките на плана в началото се създават 16 пилотни модела за изброените дефицитни специалности. Те са инженер, настройчик на машина с цифрово програмно ръководство, шлосер, заварчик, електротехник, механик електронна техника, машинен оператор, ватман, водач на ТИР, авиатор - водач, изпращач, доктор, акушерка, лаборант, здравна сестра, гласи информацията, изпратена от АИКБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР