Над 200 служители не са получили оферта за оставане в

...
Над 200 служители не са получили оферта за оставане в
Коментари Харесай

Новият собственик Broadcom започва съкращения във VMware България

Над 200 чиновници не са получили оферта за оставане в компанията, а обществените придобивки на оставащите са орязани. Целта на Broadcom е да понижи доста разноските и да вдигне облагата на VMware. Очакват се спомагателни талази на съкращения и обособяване на някои софтуерни артикули, по които се работи в България.
Едва дни откакто приключи договорката за придобиването на софтуерния колос VMware, който има и огромен офис в България, американската Broadcom стартира съкращения и орязване на разноски. В София най-малко 200 чиновници на компанията не са получили оферта за оставане и ще бъдат съкратени, сочат данните от вътрешнофирмена анкета измежду чиновниците, в която са взели участие малко над една трета от общия им брой. Допълнително съгласно чиновници в компанията следват и още няколко талази на съкращения през идната година.

Социалните придобивки на останалите чиновници са били мощно орязани. Добрата вест за тях е, че измежду множеството оставащи няма да има понижаване на главната заплата и също така ще получат варианти за придобиване на акции в Broadcom.

Диана Стефанова, която управляваше VMware в България в продължение на над 15 години, също е била освободена, демонстрират документи в Търговския указател, качени на 12 декември. Вместо нея и другите двама представители на VMware, Кийран Бари-Мърфи и Крейг Норис, като шефове на българското сдружение са вписани Юни Чанг, Юн Конг и Айви Понг, и тримата американски жители.
Реклама
Така най-голямата софтуерна компания в България е напът да промени доста образа си и да влезе в режим на стесняване, а не на уголемение. През последните пет години съгласно класацията К100 на " Капитал ". По последни данни към септември сдружението " Виемуеър България " има наети 1777 чиновници.

По информация на " Капитал " българският офис е избрал свои представители, които да вземат участие в договарянията с Broadcom за компенсациите на съкратените, като това е общоприета процедура при придобиванията на компанията.
В търсене на по-висока облага
Подходът на Broadcom не е съответно ориентиран към България. Купувачът стартира преструктуриране на целия бизнес на VMware за да го направи по-печеливш. Пред всички чиновници на компанията изпълнителният шеф на Broadcom Хок Тан е споделил, че огромната цел е облагата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) на VMware да доближи 8 милиарда $. Миналата година тя е била 2.8 милиарда $.

За момента Broadcom не дава никаква обществена информация за проектите си - нито на световно, нито на локално равнище. Това е в звук с държанието на компанията и преди затварянето на договорката, когато даже високопоставени мениджъри във VMware нямаха концепция какво тъкмо ще последва за нея след окончателното прекачване на надзор. Предположенията обаче бяха тъкмо такива - за съкращения на хора и оптимизация на разноски, защото това е тактиката на Broadcom и при други придобивания.
Реклама
Broadcom, която създава чипове, стартира покупката на софтуерната VMware през 2022 година, само че приключи договорката на обща стойност 61 милиарда $ едвам в края на ноември 2023 година Причини за забавянето бяха множеството регулаторни утвърждения, които се изискваха. Broadcom е един от най-големите производители на полупроводници в света и като подобен нейните покупко-продажби се гледат с изключително сериозно око от страна на Съединени американски щати, Китай и Европейския съюз (ЕС).

" Капитал " изпрати въпроси на PR екипа на Broadcom за района на Европа във връзка с проектите на компанията за българския офис на VMware, само че към публикуването на тази публикация не получи отговори. Изданието се базира на свои вътрешни източници в българското сдружение.
Всички в офиса и довиждане на комбучата
Broadcom към този момент е трансформирала политиката на VMware на световно равнище за работата от разстояние, като това важи и за България. Според новите контракти на чиновниците, всички, които се намират на под 50 благи (80 километра) от офис на компанията, би трябвало да вървят в него и няма да имат опция да работят от отдалеченост. Един от източниците на " Капитал " уточни, че част от новите контракти наподобяват преведени точно поради потребление на мерни единици като благи.

Служителите на VMware са разграничени на равнища от 1 до 8, като за тези от 1 до 5 няма да има смяна в заплатата. За тези от равнище 6, 7 и 8, които са най-опитните и високопоставени, ще има 20% понижение на заплатата. За сметка на това обаче те ще получат четиригодишен пакет варианти за акции в компанията. Служителят ще получава 25% от пакета всяка година, като за хора от равнище 5 и 6 в България става дума за надлежно 160 и 500 акции. В Съединени американски щати пакетите са двойни, само че даже по този начин сумата би била забележителна - сега една акция на Broadcom коства над 1050 $. Опциите на чиновници за придобиване на акции във VMware от остарели контракти ще бъдат превърнати в варианти за Broadcom.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР