Над 2 млрд. лв. трябва да бъдат инвестирани във ВиК

...
Над 2 млрд. лв. трябва да бъдат инвестирани във ВиК
Коментари Харесай

София с план за 2 млрд. лв. водни инвестиции, но няма пари

Над 2 милиарда лева би трябвало да бъдат вложени във ВиК системата на Столичната община, с цел да се решат съществуващите и евентуални проблеми с водоснабдяването, канализацията и речните корита до 2025 година

Местната власт е създала следващата тактика за инфраструктурата, в която са написани в детайли възможните планове и нужните средства за тях. Сметката за финансирането обаче не излиза. Според плановете на общината, откакто се съберат всички евентуални и възможни източници за вложенията, отново не доближават 1.3 милиарда лева

Това е записано в плана на " Стратегия за развиване на инженерната инфраструктура на Столична община 2017-2025 година по елементи " Водоснабдяване ", " Канализация " и " Корекция на речни корита ". Той е импортиран за разглеждане от Столичния общински съвет от зам.-кмета Ирина Савина и общинските съветници Зафир Зарков, Калоян Паргов и Карлос Контрера. Обсъждането и приемането на тактиката следва.

Ремонт на стената на бент. " Бели Искър "

Според документа до 2025 година са нужни над 374.66 млн. лева за възстановяване на водоснабдяването. Сред плановете е ремонт на стената на бент. " Бели Искър ", от който се обезпечава водата за южната и югозападната част на София. Разчетената сума е 15 млн. лева Общината разчита на държавния бюджет за обезпечаването им, защото язовирът е обществена държавна благосъстоятелност.

Сред плановете за водоснабдяване и обезпечаването на връзка от бент " Искър " до бент. " Бели Искър ". Целта е при маловодие на бент. " Бели Искър " той да се цялостни от бент " Искър ". В противоположен случай южните и югозападните квартали на София са застрашени от режим или прекъсване на водата, защото нямат различен източник.

Стратегията планува още реорганизация на магистрални водопроводи за 103.56 млн. лева и замяна на разпределителна мрежа за 117.44 млн. лева

Над 1.58 милиарда лева нужни за канализация

В тактиката се плануват най-вече вложения в канализация - над 1.58 милиарда лева Все още към 20 на 100 от територията на столицата няма канализация. Според тактиката би трябвало да се реши казусът за квартали като " Малинова котловина ", " Кръстова вада ", " Драгалевци ", " Водноелектрическа централа Симеоново ", които са измежду желаните за нови градежи и популацията им непрекъснато се усилва.

За корекции на речни корита са планувани 54 млн. лева

Парите не стигат

За вложенията във ВиК инфраструктурата ще се разчита на еврофондовете, държавния и общинския бюджет, Предприятието за ръководство на дейностите за запазване на околната среда (ПУДООС), както и на концесионера на мрежата " Софийска вода ".

Според възможните и пожелателни планове в тактиката най-вече пари би трябвало да дойдат от Оперативната стратегия " Околна среда " - към 409.5 млн. лева От общинския бюджет ще бъдат отделени към 41 млн. лева.

Общината разчита " Софийска вода " да влага към 276 млн. лева във вътрешнокварталните мрежи, за които сдружението е отговорно. Точните суми обаче зависят от бизнес проектите на компанията, които се утвърждават от Комисията за енергийно и водно контролиране. Сегашният утвърден бизнес проект на концесионера е до 2021 година със съответното нараснали ена цената на водата дотогава.

Евентуалните средства от държавния бюджет са разчетени на 10 млн. лева

От общината считат, че могат да получат към 20 млн. лева от ПУДООС.

В последна сметка за реализирането на софийските проекти за по-добро водоснабдяване и канализация не стигат 1.3 милиарда лева, които няма изясненост изобщо от къде може да дойдат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР