В края на настоящата седмица дните ще са посветени на

...
В края на настоящата седмица дните ще са посветени на
Коментари Харесай

Бургас се превърна в емблема на уикенд туризма

В края на актуалната седмица дните ще са отдадени на зрелостниците и на 24 май, сподели Радовеста Стюърт

Радовеста Стюърт е шеф на създаеното преди няколко години Общинско дружество „ Туризъм ”. Тя пое значимия пост през 2019 година и оттогава рекламата  на Бургас като туристическа дестинация се усъвършенства доста, таргетирайки страни от Европа и значимия вътрешен пазар. Стюърт бе началник на дирекция „ Младежки действия ” в Община Бургас и пиар на Регионалния исторически музей. Разговаряме с нея по отношение на продължаващите и към този момент утвърдили се тематични уикенди, с цел да разберем какво следва тази година в туристическата стратегия на общината.

- Г-жо Стюърт, тематичните уикенди в Бургас се постановиха като запазена марка на града. Какво следва през тази година в  това направление?

- Бургас се трансформира в емблема на уикенд туризма за 4 години. Идеята с тематичните уикенди породи през 2020 година - първата от пандемията - когато туризмът беше в най-ниската си точка. Оригиналната идея беше да популяризираме Бургас на вътрешния пазар, който тогава беше най-силен поради редица ограничавания за интернационалните пътувания. Наложихме сполучливо този модел и в действителност постоянно срещам хора от вътрешността на страната, които знаят доста добре за тематичните уикенди и постоянно даже мои познати ме питат с интерес какво следва.

Много от истинските концепции ще се завърнат и тази година. Ще има етно и миден уикенд, които са едни от най-успешните. Разбира се, всички чакат и SPICE уикендът, който съчетаваме с трансформиралия се също в обичаен фестивал на музиката от 90-те. Програмата тази година ще продължи минимум до края на септември, а най-вероятно и доникъде на октомври. В края на седмицата следва тематичен уикенд, обвързван с 24 май - Деня на буквител. В петък ще има празнични шествия, а ден по-рано - на 23 май, зрелостниците ще преминат по централните улици на града. Това е в действителност доста забавно, изключително за задграничните туристи, само че в това време е чудестно и за родителите на дванадесетокласниците, и за самите младежи.

- През последните години стартира една много сполучлива и таргетирана маркетинг акция, която цели да показа Бургас пред задграничния екскурзиант. На туристи от кои страни ще се акцентира тази година?

- Основен наш таргет са страните от Средна Европа, както и Полша, и Англия. Това са нашите сътрудници по програмата на Министерството на туризма за реклама на Българското Черноморие. Крайната ни цел е да реализираме дългогодишен позитивен резултат. Като се нареждаме в Европа тази година, чакаме резултатът да бъде забележим идващия сезон. Вече обаче виждаме резултат от акцията ни през 2024 година, тъй като занапред стана ясно, че има към 10% растеж на записванията от Англия за Лято 2025.

- Говори се за удължение на летния сезон, който по традиция продължава едвам 3 месеца. Възможно ли е това и каква е концепцията на Оперативна програма „ Туризъм ”?

- Летният сезон продължава до края на септември и даже доникъде на октомври. Това е по този начин най-малко съгласно туроператорите, защото дотогава има чартъри и постоянни полети. Идеята ни е да удължим сезона, употребявайки крилата му в двете направления - късна пролет и ранна есен. Говорим за месеците април-май и септември-октомври. Желанието ни е те да са изпълнени със събития, които да оказват помощ да се изпълнят местата за настаняване в Бургас. Това може да стане по няколко метода. Вече имаме наложени сполучливи практики, които оказват помощ. Една от тях е организирането на спортни събития. Наскоро измина Световната купа по акробатика, поради която в Бургас пристигнаха над 800 интернационалните състезатели. ОЗК „ Арена ” е най-големият закрит плувен басейн в България и там също се организират редица събития - както национални, по този начин и интернационалните. Не бива да забравяме, че и градът ни има голям капацитет като дестинации за подготвителни лагери.

- Ченгене скеле също е много желана дестинация, откогато бе осъществен ремонта и построяването на Културния комплекс. Предстои ли нещо там?

- Тази година в действителност той ще е „ черешката на тортата ”. Комплексът се разраства от ден на ден, а с прибавянето на новата зона за wakeboarding ползата към него е още по-голям. Там се оферират разнообразни услуги, които събират туристи от всички възрастови групи. Очакваме старта на огромния триатлон. Ще кажа единствено, че предстоят доста културни мероприятия, концерти на известни български музиканти, театрални постановки и пиеси и още. Ще ги обявим скоро. Истината е, че това се оказа доста сполучлив модел през предходната година.

Остров Света Анастасия пък е най-сериозната туристическа дестинация на Бургас. Точно по тази причина и там сме подготвили богата стратегия, която ще включи доста концерти. Ще забележим на сцена Белослава, а за пръв път островът ще посрещне и паметния реализатор и стихотворец Папи Ханс.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР