Над 1600 учени подкрепиха кампания, осъждаща италиански изследовател, заявил в

...
Над 1600 учени подкрепиха кампания, осъждаща италиански изследовател, заявил в
Коментари Харесай

Учен предизвика сексистки скандал за физиката

Над 1600 учени поддържаха акция, осъждаща италиански откривател, декларирал в лекция, че физиката " е измислена и развита от мъже ", заяви английският в. " Гардиън ". Учените са се присъединили в подписка в отговор на мненията на проф. Алесандро Струмия от университета в Пиза, който твърди, че мъжете в науката са дискриминирани по идеологически аргументи. След изявлението на Струмия в Европейския център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) в Женева на 28 септември, той беше краткотрайно отхвърлен от работа, до момента в който се проверява " неприемливото " му показване.

Представяйки собствен разбор пред публика, състояща се най-вече от млади физички, италианският професор декларирал, че дамите са по-неспособни в тази област от мъжете и това било потвърдено.

В петицията на уеб страницата particlesforjustice.org учените акцентират, че риториката на Струмия е " фундаментално неправилна " и е била изпълнена с " открита дискриминация и персонални нападки ".

В отговор проф. Струмия сподели пред " Би Би Си нюз ", че общността на учените, занимаващи се с физика на високите сили, е към 100 пъти по-голяма от броя на участниците в петицията и че хората, подписали се в нея, са най-вече от страни под въздействието на политическата уместност.

Физици от целия свят обаче не престават да се включват в подписката, отбелязва Би Би Си.

Целта на уъркшопа, на който приказвал Струмия, била да спомага на дами да работят в региона на физиката на обикновените частици. Аудиторията обаче била разочарована и ядосана от представянето на учения. Той споделил, че съгласно разбора му в областта на физиката няма сексистко отношение съм дамите. Струмия посочил редица графики, които съгласно него сочат, че броят на назначените дами е по-голям, в сравнение с мъжете, чиито проучвания се цитират повече в изявления - индикатор за по-високо качество. Струмия привел като доказателство и поведенческо проучване, което съгласно него показвало, че " догатката, че мъжете и дамите имат идентични мозъци, е идеология ".

Проф. Струмия отхвърли да е употребявал данните пристрастно. " Данните за цитирането и назначенията демонстрират, че в региона на физиката няма дискриминация против дамите. Възнаграждаваме заслугите, без значение от пола ", съобщи той пред Би Би Си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР