Над 150 жители на община Септември блокираха главния път Пазарджик-Велинград

...
Над 150 жители на община Септември блокираха главния път Пазарджик-Велинград
Коментари Харесай

Протест срещу кмета на Септември затвори пътя Пазарджик-Велинград

Над 150 поданици на община Септември блокираха основния път Пазарджик-Велинград в символ на митинг против ръководството на кмета Марин Рачев, оповестиха от иницативния комитет " Да спасим Община Септември ".

Участниците в акцията упорстват за цялостна информация по това по какъв начин се харчат обществени средства и печелят ли свързани лица публичните поръчки в общината.

Демонстрантите алегорично " откриха и погребаха " незавършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите насочиха запитване към кмета на община Септември къде са парите, планувани за нея.

Протестиращите напомнят, че на 11 януари Марин Рачев е сключил контракт за изграждане на детски площадки в общината на стойност над 250 хиляди лева, в който има уговорка за 100% предплатено заплащане. Те показват, че публичната поръчка е оповестена през декември, единствено ден преди коледните празници, а изпълнителят е определен и договорът с него е подписан за рекордните 10 работни дни - на 11 януари 2017 година

" Питаме дали шефът на компанията, спечелила поръчката, е бил шеф и притежател на някогашни компании на кмета Рачев? Защо издигнатата детска площадка в село Варвара е по-малка от плануваното в контракта и е на друго място от посоченото в поръчката, а точно - в задния двор на някогашния кмет, а не където майките в селото събраха подписка и желаеха да е? Защо е отлят пиедестал за втора детска площадка, която се даде обещание на хората, само че не се построи? Членовете на Инициативния комитет " Да спасим Община Септември " упорстват да получат цялостна информация за осъществяването на контракта, който се финансира напълно с обществени средства, и кои детски площадки на територията на общината са издигнати или планувани за изграждане. " - се споделя в изказване, публикувано до медиите.

Миналата неделя към 100 протестиращи от община Септември също блокираха пътя Пазарджик-Велинград. Те желаеха Сметната палата и организация " Държавна финансова ревизия " да създадат цялостна проверка на всички публични поръчки през мандата на Марин Рачев.

Инициативният комитет " Да спасим Община Септември " упорства също за инспекция и бистрота на назначенията и уволненията на чиновници в общинските сдружения.

Гражданите желаят и анулация на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната по думите им такса за транспорт на пространствен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличение на таксата за водопреноса - до 3,60 лв. на куб. метър, което съгласно тях ще докара до заличаване на туризма в региона и ще остави без издръжка цели фамилии.

" Кметът на Община Септември Марин Рачев се опита да злепостави инициативния комитет като принизи настояванията на хората до елементарен частен случай, обвързван с един от ползвателите на минерална вода. " - се споделя още в изказването на комитета.

Жителите на с. Варвара имат желание да продължат с протестните си дейности и приканват и други обитаеми места от общината да се причислят към идеите им.

От комитета показват, че през предишните дни част от протестиращите са били викани за информация в полицията в гр. Септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР