Над 150 администрации вече могат да обменят реално документи изцяло

...
Над 150 администрации вече могат да обменят реално документи изцяло
Коментари Харесай

Всички министерства ще обменят документи по електронен път до края на март

Над 150 администрации към този момент могат да обменят действително документи напълно по електронен път. Очакванията на Държавната организация "Електронно ръководство " е към края на март т.г. броят на тези администрации да се удвои и да доближи 300. Това разгласи ръководителят на ДАЕУ Атанас Темелков по време на кръгла маса "Електронно ръководство и интернет на нещата ", която се организира в столицата.

„ До края на март чакаме 100% от министерствата и техните второстепенни структури да се причислят към Средата за електронен продан на известия и от април нататък обменът сред тях да бъде действителен “, предвижда Атанас Темелков. Срокът за всички администрации е 1 ноември 2018 година, подсети Атанас Темелков и прикани администрациите да бъдат дейни и да не чакат последния вероятен миг.

Председателят на ДАЕУ уточни, че близо 60 на 100 от законодателната база има директно или индиректно отношение към процесите, свързани с електронното ръководство и предстоят още промени за ограничение на административната тежест върху жителите и бизнеса. Атанас Темелков напомни, че през 2017 година бяха подхванати предпочитани ограничения за понижаване на административното задължение с отпадането на условието на книжен притежател на 12 удостоверителни документи, издавани най-често от административните структури. До края на март по-голяма част от тях ще отпаднат на книжен притежател и към този момент е в ход разбор на идващия пакет най-често предоставяни удостоверителни услуги (над 15 000 пъти годишно), които следва да бъдат предоставяни напълно по длъжностен път.

„ Ще бъдат разпознати с приоритет тези услуги, които най-бързо и елементарно могат да бъдат трансформирани във вътрешноадминистративни такива с наличните сега решения - средата за съгласуваност сред първичните регистри (RegiX) и за продан на данни сред обособени осведомителни системи ", сподели още ръководителят на ДАЕУ.

С доста елементарни решения можем да свършим доста работа в електронното ръководство „ Работата по е-управлението не е обвързвана толкоз с технологиите, колкото с чисто административните процедури “, съобщи ръководителят на ДАЕУ

Разговорът за електронното ръководство да не се случва единствено „ на гише “ или посредством медиите, а в самите администрации, където се чака да бъде приключен сериозен размер от работа. За това прикани ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) Атанас Темелков по време на кръгла маса „ Електронно ръководство и интернет на нещата “, проведена в столицата от евродепутата Владимир Уручев, Клъстер „ Информационни и информационни технологии “ и Българската академия на науките.

„ Работата по електронното ръководство не е обвързвана толкоз с технологиите, колкото с чисто административните процедури. Затова търсим по какъв начин да развием и да създадем да работи към този момент наличното “, съобщи ръководителят на ДАЕУ пред участниците във форума.

Основен акцент на полемиката е бъдещата Архитектура на електронното ръководство. ДАЕУ създава план на документа, който следва да бъде подложен на публично разискване. „ Темата за Архитектурата на е-управлението е подценявана в последните години и доста работещи хрумвания напълно голословно не са осъществени. Забравяме, че с доста елементарни решения можем да свършим доста работа в региона на електронното ръководство “, разяснява Атанас Темелков. Съществени са въпросите по какъв начин тази архитектура да бъда изграждана, поддържана, какви административни и финансови запаси да бъдат отделяни, по какъв начин обществените средства да бъдат ефикасни и да способстват за устойчивостта на всяка една система, добави ръководителят на ДАЕУ.

Атанас Темелков акцентира, че към момента няма норма, която да дефинира по какъв начин една система да бъде създадена, експлоатирана и снета от приложимост.

„ Въпросът за виталния цикъл на системите на електронното ръководство не е задоволително добре развъртян в нормативната рамка. Липсват условия за сигурността на избрани системи, които ръководят цели браншове. Няма също по този начин условия по какъв начин тези системи да бъдат поддържани във времето и това е главен въпрос, който би трябвало да откри развиване през идващите няколко години “, добави ръководителят на ДАЕУ.

Атанас Темелков беше безапелационен, че процесите на промяна на администрацията в цифрова би трябвало да бъде съпроводен от развой на смяна на самите административни процеси, тъй че да бъде стеснен административният напън върху жителите и бизнеса. Темелков напомни, че близо 60 на 100 от нормативните актове имат директно или индиректно отношение към електронното ръководство. „ Това законодателство би трябвало да бъде прегледано още веднъж и където е належащо, да се подхващат промени “, съобщи ръководителят на ДАЕУ и подсети, че единствено за отпадането на свидетелството за съдимост на книжен притежател бяха нужни промени в 66 закона и две наредби, а процесът е лишил повече от половин година.

Атанас Темелков акцентира още, че би трябвало да продължи прегледът на законодателството, на нормите, процедурите и на самите административни процеси и да се форсира процесът на трансформиране на удостоверителните услуги във вътрешноадминистративни такива и данните за тях да се обменят напълно по длъжностен път.

Премахването до 1 ноември 2018 година на хартиения документооборот сред администрациите фрапантно ще понижи времето за даване на услугите за жителите и за бизнеса. Има построена и изцяло функционираща среда за продан на данните сред регистрите (RegiX). ДАЕУ започва и обзор на всички административни услуги и на приоритизиране на част главните регистри, сподели още Атанас Темелков по време на кръглата маса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР