Началниците на службите не се съгласуват с партньорски държави -

...
Началниците на службите не се съгласуват с партньорски държави -
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС с удар по Кирил и Асен, изобличи ги

Началниците на службите не се съгласуват с партньорски страни - няма такова законово условие, нито такава процедура. Това съобщи пред Народното събрание ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

В Народното събрание изслушваха шефовете на специфичните служби след изтеклия запис от Националния съвет на " Продължаваме промяната ".
-->
По време на чуването си Пламен Тончев съобщи, че не дават отговор на истината и изказванията, че назначението на ръководители на службите се съгласува с партньорските страни поради нуждата от достъп до класифицирана информация на Европейски Съюз и НАТО.

" Назначаването на ръководител на ДАНС се прави по прецизно законова процедура, която е единствено в границите на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с декрет на президента. В нито едно от условията на закона не се планува кандидатурите за ръководител на ДАНС да се съгласуват с който и да е, включително и непознати посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и Европейски Съюз. Ние като членове на Европейски Съюз и НАТО също не съгласуваме претендентите за ръководители на партньорските служби ", съобщи Пламен Тончев.

Той отхвърли и намеците за съветско въздействие в службите като посочи способността на ДАНС сама да открива такива кафези в структурите си. Тончев напомни случая, в който двама чиновници на ДАНС бяха уличени в такова държание, вследствие на което сега те са обвинени, а съветски дипломати са оповестени за личност нон грата у нас.

" Недоказаните изказвания основават репутационни вреди освен на службите, само че и на страната. Опитите за дискредитиране на институции, втълпяване на неустановеност и разделяне измежду обществото, е детайл от хибридните реакции, в това число и на Москва ", посочи Пламен Тончев.

В отговор Даниел Лорер цитира законови текстове, уреждащи съдействието на ДАНС с партньорските служби и попита: " Нормална процедура ли е да се желае от партньорските служби информация? Нормална процедура ли е този продан да се случва при взаимно доверие сред партньорските служби? Дали те могат да извършват законовите си отговорности, в случай че не се употребяват с цялостното доверие на партньорските служби и достъп до класифицирана информация от НАТО и Европейски Съюз ".

От парламентарната група на " Възраждане " още веднъж повториха позицията си, че съгласуването на управленията на службите с непознати посолства е държавна измяна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР