Наблюдавайки развитието на генеративните модели на изкуствения интелект, изглежда, че

...
Наблюдавайки развитието на генеративните модели на изкуствения интелект, изглежда, че
Коментари Харесай

ИИ издържа теста за креативност по-добре от 99% от хората

Наблюдавайки развиването на генеративните модели на изкуствения разсъдък, наподобява, че вместо да освободят човечеството от тежката и монотонна работа, машините лишават креативния труд, изтласквайки от пазара дизайнери, писатели, композитори и публицисти. Аргументът, че ИИ не е кадърен на същинско творчество, а единствено го симулира, наподобява все по-маловажен, откакто резултатите от тестванията демонстрират, че ИИ има високи креативен качества. Само 1% от студентите, които са решавали същия тест като генеративния ИИ, имат такива качества, демонстрира ново изследване.

Изследователи от университета в Монтана (САЩ), впечатлени от личното си взаимоотношение с ChatGPT, организираха изследване, с цел да открият креативния капацитет на изкуствения разсъдък. Когато сложили на модела GPT-4 задания, свързани с творчеството, той генерирал разновидности на хрумвания почти като студентите или младите бизнесмени при сходни условия, написа ZME Science.

„ Когато хората са на върха на творчеството си, те реагират на провокации, цели или проблеми, като основават нещо ново – артикул или решение, което не е съществувало преди. В този смисъл творчеството е акт на съчетание на съществуващи запаси – хрумвания, материали, познания – по нов метод, който е потребен или прелестен. Доста постоянно резултатът от креативното мислене изненадва и самия основател, който не е могъл да го планува “, споделя Ерик Гузик, началник на проучването.

Гузик помоли чатбота ChatGPT да отговори на осем въпроса, свързани с креативен решения. При съставянето им той се базира на тестванията на Torrance за креативно мислене (TTCT) – серия от известни стандартизирани проби за оценка на разнообразни аспекти на творчеството. След това той и сътрудниците му са сравнили отговорите на изкуствения разсъдък с тези на 24 студенти на Гузик, както и на 2700 студенти от разнообразни университети в Съединени американски щати, които са се явили на този тест през 2016 година

TTST прави оценка другите аспекти на творчеството, като да вземем за пример скоростта на генериране на хрумвания, степента, в която концепциите са неповторими, и равнището на създаване. Оказа се, че ИИ превъзхожда 99% от студентите във връзка с скоростта и оригиналността на отговорите. В останалите категории Гузик сподели, че резултатите му „ не са толкоз положителни “, само че въпреки всичко са го предиздвикали да премисли разбирането си за способността на ИИ да бъде изобретателен. Ако пробата на Торанс в действителност е благонадежден измерител на творчеството, тогава ИИ ще би трябвало да бъде приет за кадърен да твори, смята Гузик.

Това не е първият случай, в който ИИ демонстрира признаци на креативност. Преди няколко години, когато моделът AlphaGo победи първенците по Го, той освен надмина хората, само че и в един от мачовете измисли изцяло нов метод.

Така или другояче, този опит още един път акцентира смисъла на проучванията на човешката креативност и създаването на по-точни способи за нейното оценяване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР