Наближава обяд и центърът за ваксинация срещу COVID-19 в българската

...
Наближава обяд и центърът за ваксинация срещу COVID-19 в българската
Коментари Харесай

АФП: България изостава във ваксинирането срещу COVID-19 заради фалшивите новини и недоверието

Наближава обяд и центърът за имунизация против COVID-19 в българската столица София е съвсем празен - ослепителен образец за метода, по който напъните за имунизация в страната са затруднени от подправени вести и необятно публикувано съмнение, написа Агенция Франс Прес.

Когато четвъртата коронавирусна вълна е на прага, формалните данни демонстрират, че единствено 15% от популацията от 6,9 милиона души е било изцяло имунизирано, надалеч под междинното равнище за Европейски Съюз от 53,3%.

„ Още от началото на имунизациите изоставаме на последно място “, сподели здравният министър Стойчо Кацаров в скорошно изявление.

По улиците на София е елементарно да се виждат настройките, които са довели до ниското имунизиране, оповестява още Агенция Франс Прес.

" Абсолютно не! ", дава отговор 45-годишният строителен служащ Георги Драгоев, запитан от Агенция Франс Прес дали ще се имунизира. " Мисля, че те просто популяризират суматоха ", споделя той, до момента в който си почива за обяд на скамейка край центъра за имунизация. „ Ако този ковид съществува и го хвана, ще съумея по някакъв метод да го преборя “, прибавя той.
 Медсестра в Германия „ ваксинирала “ над 8000 души с физиологичен разтвор Медсестра в Германия „ ваксинирала “ над 8000 души с физиологичен разтвор
Властите в Северна Германия приканиха хиляди поданици да се имунизират още веднъж против Covid-19, откакто полицейско следствие разкрило,...

Неотдавнашно изследване на Галъп сподели, че общо 41,8% от българите са споделили, че не възнамеряват да се имунизират.

Дори някои от тези, които са пристигнали да се имунизират, имат своите запаси. 39-годишната счетоводителка Катерина Николова съобщи пред Агенция Франс Прес, че това „ не е елементарно решение “ за нея, като съобщи, че ускорената процедура за клинично изпитване на имунизациите против COVID-19 я тормози.

Направо подправените вести за вируса също изиграха роля.

От средата на март AФП ръководи услуга за инспекция на обстоятелства на български език и през този интервал половината оповестени публикации са свързани с дезинформация за ковид. Теориите варират от изказванието, че имунизацията оставя магнитни чипове, вградени в ръцете на хората - споделени хиляди пъти във Facebook - до фотоси на празненствата на успеха на френските футболни почитатели след Световното състезание по футбол през 2018 година, показани неправилно като от митинги против френската " здравна карта ".

Здравният министър Кацаров частично упреква българите за " податливостта на теориите на конспирацията ", заради което е налице ниската приложимост на ваксини, само че Николова сподели, че е объркана и от спорните възгледи на специалисти, поканени по малкия екран.
 България подари 50 000 ваксини на Босна и Херцеговина България подари 50 000 ваксини на Босна и Херцеговина
50 000 ваксини на " Астра Зенека " са дарени от България на Босна и Херцеговина. Това заяви зам.министърът по гражданските каузи на Босн...

От такива посетители постоянно се желае да разясняват области отвън техния опит или им е разрешено да показват научно съмнителни отзиви. Един от гласовете, поканени да допринесат за телевизионните диспути, Атанас Мангъров, е доцент по инфекциозни заболявания и началник на отделението за грижа за COVID-19 в столична болница, само че популяризира дискредитирани теории за вируса, настоявайки че носенето на маски и слагането на ваксини не е належащо и предизвиква използването на билкови чайове като лекуване.

Медийният специалист Нели Огнянова споделя, че медиите са съдействали за неприятния стандарт на информация. " Медиите, обществените мрежи, обществените изяви на специалисти и други източници носят споделена отговорност за антиваксърските настроения и за недоверието по отношение на ролята и сигурността на имунизациите ", сподели тя. „ Не е загадка, че това също е част от хибридна война, ръководена от Кремъл “, добави тя, имайки поради ролята на съветските заводи за тролове в разпространяването на дезинформация - в страна, която от дълго време се радва на тесни културни връзки с Русия.

Според Първан Симеонов от " Галъп " скептицизмът към имунизациите отразява и „ недоволството на българите от елитите “ и по-широкото съмнение към управляващите и формалната информация.

Според публични данни България е записала малко под 430 000 случая на коронавирусна зараза, само че специалистите и здравните управляващи са съгласни, че това несъмнено е подценяване на действителния брой, защото достъпът до безвъзмездни проби е стеснен и доста заболели хора просто не заплащат, с цел да си създадат тест. Симеонов споделя, че имунизирането е в допълнение забавено от огромния брой хора, които към този момент са били инфектирани - или считат, че са били - и заради това са забавили инжекциите си в сходство с медицинските препоръки.

Въпреки това, защото се обрисува четвърта вълна от инфекции, Симеонов сподели, че " факторът на страха " може да докара до смяна в настройките през идващите месеци, което ще докара до повече имунизации. Ако популацията продължава да се колебае, специалистите се тормозят, че това може да докара смъртността в България от ковид - към този момент една от най-високите в Европейски Съюз от 263 на 100 000 поданици – до още по-голям скок.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР