На Земята има 14% повече дървесни видове, отколкото се смяташе

...
На Земята има 14% повече дървесни видове, отколкото се смяташе
Коментари Харесай

На Земята има повече дървесни видове, отколкото се смяташе досега

На Земята има 14% повече дървесни типове, в сравнение с се смяташе до момента, съгласно проучване, която учени назовават първата "научно достоверна " оценка.

От изчислените 73 300 типове, учените предвиждат, че има 9 200, които към момента не са открити.

Най-редките типове са в тропическите гори, които бързо изчезват поради климатичните промени и обезлесяването.

Проучването е основано на база данни с десетки милиони дървета в над 100 000 горски имота по целия свят.

Учените са употребявали статистически техники, с цел да предвиждат евентуалния брой дървесни типове, коригирайки пропуските в съществуващите данни.

Констатациите демонстрират, че би трябвало да се поставят повече старания, с цел да бъдат защитавани невероятните форми на живот, нужни за храна, дървесна маса и медикаменти и за битката с климатичните промени посредством абсорбирането на въглеродния диоксид от въздуха.

Според главния създател на изследването - лекар Питър Райх от Университета на Минесота, резултатите от него акцентират уязвимостта на международното горско биоразнообразие.

"Нашите данни ще ни оказват помощ да открием къде биоразнообразието е най-застрашено, " споделя той пред BBC.

"Това важи за тропиците и субтропиците на Южна Америка, Африка, Азия и Океания, а това са местата, където открихме горещи точки на познати и непознати редки типове.

Да се надяваме, че в случай че се знае за тези горещи точки, това може да помогне за приоритизирането на бъдещите старания за опазването. "

Южна Америка – континентът с най-вече "липсващи " типове, има към 43% от общия брой. След това се подреждат Евразия (22%), Африка (16%), Северна Америка (15%) и Океания (11%).

Разнообразните естествени гори са най-здрави и продуктивни и са значими за международната стопанска система и за природата.

По-голямата част от тях се намират в тропически страни, където обезлесяването значително е вследствие на:

Над 140 интернационалните изследватели са работили по изследването, което е оповестено в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.

Тропическите гори са "глобалните сандъци със съкровища на биоразнообразието " и всмукват обилни количества от излъчванията от въглероден диоксид, забавяйки световното стопляне, споделя докор Ядвиндер Малхи от Оксофрдския университет.

"Проучването демонстрира, че тропическите гори са даже още по-разнообразни във връзка с дърветата, в сравнение с сме си представяли преди, " добавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР