На заснежената гара в Пшемисъл, на границата между Полша и

...
На заснежената гара в Пшемисъл, на границата между Полша и
Коментари Харесай

Въпреки войната украински семейства се завръщат в родината

На заснежената гара в Пшемисъл, на границата сред Полша и Украйна, Олга Короткова чака умерено дружно с още десетки фамилии. Тя се приготвя да се завърне в страната си макар войната.

Полската гара през днешния ден е много празна спрямо миналите седмици, когато десетки хиляди украински дами и деца се трупаха там всеки ден, с цел да избягат от съветската инвазия, почнала на 24 февруари.

На съвсем празните перони доброволци с жълти жилетки оказват помощ на шепа фамилии да качат багажа си на влакове, заминаващи в западна посока, към Полша.

Близо до осведомителното табло в чакалнята някои обаче наблюдават информацията за влаковете, които отпътуват на изток, към обхваната от война Украйна, в посока Лвов, Одеса или Киев.

Олга, мъжът и Слава и 10-годишният им наследник Дмитро, който има рожден ден идната седмица, се надяват да се върнат в Николаев, град в Южна Украйна, подложен на обстрел от съветската войска.

" Когато избухна войната, бяхме в Египет ", на отмора в морския курорт Марса Алам на Червено море, изяснява Олга и добавя: " След това бяхме трансферирани в Полша ".

Повече от четири милиона украинци са напуснали страната си от началото на нашествието, по-голямата част от които към прилежаща Полша, сочат данни на Организация на обединените нации.

Повече от половин милион от тях обаче са отпътували в противоположна посока, към релативно сигурния град Лвов, в Западна Украйна, който е по-далеч от линията на фронта, сочат данни на украинските управляващи.

Близо 88 000 души са се завърнали единствено за последната седмица.

" Искам да се прибера у дома "

Седнала на една скамейка, жена с вълнена тюркоазена шапка споделя, че чака да се качи на влака от 22:35 ч., заминаващ за украинската столица Киев, от покрайнините на която съветските сили се изтеглиха, оставяйки след себе си руини и трупове.

Макар че е признателна на Полша за оказания банкет, споделя, че ѝ липсват котката и кучето, които е оставила при другари.

На перона на заминаващите за полската столица Варшава влакове четирима души от едно семейство са вплетени в последна обезверена прегръдка.

Две деца и една стара жена се качват на влака, само че млада жена със сребристо палто остава сама. Със сълзи на очи тя влачи куфара си до края на перона, след това стопира, с цел да огледа постепенно отдалечаващите се вагони.

Няколко часа по-късно тя се подрежда на опашка от десетки хора, които се насочват към влака за Лвов, като минават през врата с надпис " Влизането неразрешено ".

Във влака, който потегля през нощта към украинската граница, контрольорите минават от купе на купе, с цел да ревизират паспортите.

Докато влакът е спрял, младо момиче се смее на глас, тича из вагона, следвана от момче, което снима с таблет. Смехът оглася тяхното купе, до момента в който гледат видеоклип.

Близо среднощ е и нощният комендантски час от дълго време е в действие, когато влакът най-после стопира под стъкления купол на гарата в Лвов.

Хората се обличат, подготвят се да излязат на студа, след това мъкнат безкрайни чанти по коридора, бързат да излязат.

Една млада майка - Уляна, се подрежда на опашка пред вратата с дребната си щерка, с цел да се върне в Житомир - град, намиращ се по на изток.

" В Полша беше доста добре, само че желая да се върна къщи ", сподели тя.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР