На второ поредно Общо събрание на БФБаскетбол въпросите за подрастващите

...
На второ поредно Общо събрание на БФБаскетбол въпросите за подрастващите
Коментари Харесай

Подрастващите и треньорите отново бяха във фокуса на Общото събрание на БФБаскетбол

На второ следващо Общо заседание на БФБаскетбол въпросите за подрастващите бяха във фокуса на делегатите. И още веднъж Събранието протече при лимитирано наличие на представители на клубовете – единствено 21 клуба от 126 имащи право на присъединяване в Оценка за съвместимост бяха показани. Интересно е, че представители на седем от деветте клуба в НБЛ бяха през днешния ден в зала „ Триадица “.

По традиция президентът на БФБаскетбол Георги Глушков показа доклад на активността на Управителния съвет за интервала от предното Отчетно Общо заседание на федерацията (април 2019 г.). Единственият българин, играл в НБА, обърна внимание на постигнатото от българските национални тимове за подрастващи през 2019 година Фокусът му обаче бе върху провокациите, с които ще се сблъска баскетболът през идващия сезон. „ Трябва да сме доста дисциплинирани. Новият сезон ще е голямо предизвикателство пред нас във връзка с сигурността. Имаме увещание, че от 1 октомври ще бъде пусната аудитория в залата. Най-голямата ни компликация ще е да се приспособяваме към образуване на баскетбола в изискванията на пандемия с Ковид-19 “, разяснява Глушков. Той показа и план за бюджет на БФ Баскетбол за 2021 година, който възлиза на 2 425 000 лева „ Надявам се да успеем да преизпълним този бюджет “, сподели още Глушков.

Събранието стартира с минута безмълвие в памет на умрелите баскетболни персони и деятели през годината.

Общото заседание одобри единомислещо годишния финансов доклад за 2019 година, а също докладите за активността на Контролния съвет, Треньорската и Съдийската комисии и НБЛ.

„ През предходната 2019 година беше основана „ Единна стратегия за образование и развиване на подрастващите баскетболисти “. Това беше водеща задача на Търговска колегия “, сподели Росен Барчовски, който показа доклада за активността на Треньорската комисия пред Събранието.

Той продължи: „ Отдавна се дискутира нуждата от подобен документ, в този момент това е реалност. Този материал включва общите насоки, както и кардинални задания за работа в клубовете с тимовете и състезателите си.

През тази година беше направена обща методология за работа с подрастващите по възрасти. Придружена от огромен набор тематични извършения със съответните графики. Във тип на приложение към Единната стратегия, тези материали дават изясненост на треньорите какво, за какво, по кое време и по какъв начин да работят с младите ни баскетболисти. Нещо повече, показват им модел за обмисляне на активността си.

Търговска колегия счита, че тези документи са добра основа за уеднаквяване на цялата треньорска активност с подрастващите в страната ни. Далеч сме от мисълта за уникалност, употребили сме опита на водещите баскетболни страни., както и на най-хубавите български теоретици. Още по-далеч сме от мисълта за пълнота, сигурно има потребност от корекции и прибавяне на нови неща. Това е динамична стратегия, би трябвало да се развива непрекъснато. Като се проучват и регистрират неналичията, позитивите и негативите. Убедени сме, че имахме потребност от начало в тази толкоз значима тенденция. То беше основано. Следва надграждане.

Основните недостатъци, които Търговска колегия вижда в това отношение са първо - Липса на предпочитание, привички, професионално отношение и дисциплина за деликатен прочит, осмисляне и осъществяване на нормативни документи и профилирани материали на БФБаскетбол.

Второ - Липса на непрекъсната методическа помощ, надзор и отчетност за осъществяване на тази стратегия. Всички приказват за положителното остаряло минало, когато множеството от клубовете имаха методисти. А на национално равнище, федерацията разполагаше с двама такива, за мъжкото и женско направление. Сега е доста мъчно да се повтори този модел. Клубовете на процедура са частни, не желаят интервенция в активността им. Биха позволили подобен надзор от потвърдени престижи, само че това е невероятно на процедура да се прави непрекъснато в цялата страна. Всичко опира до професионално отношение и съзнание.

Обобщено, генералният въпрос е по какъв начин да се извършва тази стратегия, кой и по какъв начин да управлява тази активност. Имаме хрумвания, с визити на тренировки и надпревари и тестиране, само че без схващане и преданост на клубните управления към развиването на българския баскетбол нищо няма да се получи. Ще си останем с следващата добра самодейност единствено „ на хартия “, без практическа реализация.

През 2019 година беше основана Наредба за треньорските фрагменти от ММС. С условия за профилирано обучение и регистрация на треньорските фрагменти. В тази връзка Търговска колегия сътвори нов „ Статут на треньора “, документ, който контролира разпоредбите за лицензиране и система за работа и картотекиране на треньорите по възрастови групи. По концепция на президента на БФБаскетбол Георги Глушков, беше основана изпитна система за приемане на първи лиценз, или за повишението му. На 02.10. т.г. е първата изпитна сесия. Убедени сме, че това ще принуди треньорите, със предпочитание за развиване да се образоват теоретично и да се приготвят за практическата си активност на терена.

Търговска колегия утвърди завършването на държавните шампионати за подрастващи, макар големите проблеми с изключителното състояние. Беше сериозен риск, оказахме се прави. Състезанията се организираха без никакви проблеми.

Търговска колегия инициира провеждането на лагери на всички национални селекции за подрастващите. И те се организираха по начертаната стратегия. Седем национални селекции бяха на лагер-сборове през август и септември. С присъединяване на 105 от най-перспективните ни баскетболисти и 14 треньора в двете посоки.

Бяха планувани районни и национални треньорски семинари. С задгранични и български лектори. Отложиха се заради общата карантина у нас и в чужбина. Това е сериозен проблем. Надяваме се изискванията да се подобрят и да имаме опция да ги проведем в най-скоро време. “
По отношение на треньорите и тяхното образование представителят на Рилски състезател Йордан Бозов изиска да се обърне внимание на онлайн-обучението, което да размени присъствените семинари в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура. Готовност за такова образование към този момент има, като е основана и електронна платформа за тази цел на уеб страницата на БФБаскетбол.

Орлин Николов в ролята си на Главен инструктор на съдиите по баскетбол, показа доклада на Съдийската комисия. Той акцентира на главните правила, на които ще се основава държанието на съдиите през новия сезон: Показвай почитание, Показвай професионализъм, Бъди в точния момент и Всяка среща е значима. Николов акцентира и желанието на Семеен кодекс и работата й върху уеднаквяване на критериите във всички възрастови групи. През новата година Семеен кодекс ще продължи да постанова наклонността да се ползват условията и критериите на ФИБА без вземане предвид против кой клуб, тим, треньор или играч, за повишение атрактивността на играта.

Мениджърът на НБЛ Сандра Велчева пък регистрира растеж в интереса към елитното състезание в Социалните медии и в залите. Причина за това е и непрекъснатото лъчение на срещи както в народен ефир, по този начин и в интернет платформи като Фейсбук и YouTube.

По една от най-дискутираните точки – смяната на възрастовите групи в шампионатите за подрастващи с 33 гл. „ за “, 2 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ на присъстващите на събранието членове следното решение: „ Изпълнението на част от следните взети решения от Оценка за съвместимост на 25 ноември 2019 година:
- Директива за птиците да се организират и в двата пола, във възрастите до 20, 18, 16, 14, 13, 12 година, а от сезон 2021 -2022 – и във възрастите до 15 година и до 11 година

- От сезон 2020-2021 да се провеждат Директива за птиците за възрасти до 10 година, като нежелаещите да вземат участие в Директива за птиците да имат опция за присъединяване във фестивали.

Да се отсрочи досега, когато по преценка на УС и изявен интерес от задоволително баскетболни клубове може да се приложи.

До момента, когато БК ще имат предпочитание и опция да вземат участие в надпревари до 20 година и до 18 година възрастовата група за юноши и девойки ще продължава да бъде до 19 година “

С 35 гласа „ за “ и 1 „ срещу “ на присъстващите на събранието членове Общото заседание одобри следните промени в Устава на БФ Баскетбол, препоръчани от и.д Изпълнителен шеф на БФБаскетбол Виктор Кирков (новите текстове са в италик и болд, а анулираните текстове са задраскани):

„ Чл. 2 Цели на БФБ и средства за постигането им
ал.1 Целите на БФБ са:
2. Да създава насоките, главните методически условия и документи за практикуването на баскетбола в България в сходство с главните насоки на националната политика и стратегия в региона на физическото образование и спорта, националните стратегии за развиване на българския баскетбол и да следи и управлява осъществяването им;

Чл. 4 Предметът на активност на БФБ включва реализирането на следните задания:
1. Да провежда и организира Държавните шампионати по баскетбол и стрийтбол 3х3 за всички възрастови групи.

Чл. 6 Имущество на БФБ:
ал.1 Имуществото на БФБ се набира от:
4. (Изм. на 02.09.2016г.) Годишен членски импорт, който е в размер на една минимална заплата за БК, които вземат участие с тим в Държавното състезание за мъже и/или дами и в размер на половин минимална заплата за всички останали клубове. Годишен членски импорт в размер на половин минимална заплата за всички клубове, членове на БФБ. Клубове, който развиват и в които се практикува само баскетбол на инвалидни колички са освободени от възнаграждение на годишен членски внос;

Чл. 9 Ежегоден надзор
БФБ е длъжна да показва всяка година в законоустановения период пред Централния указател при Министерството на правораздаването Агенция по вписванията отчет за активността си през миналата година и финансов доклад.

Чл. 10 Задължение за водене на книги
ал.3 Годишният отчет за активността и финансовият доклад на БФБ са обществени и се разгласяват в Агенция по вписванията бюлетина, в интернет страницата на Централния указател и на интернет страницата на БФБ.

член 17. Президент (Председател) на БФБ
ал.7 Президентът на БФБ има следните права и отговорности:
2. (Изм. на 02.09.2016г.) Отговаря за осъществяването на решенията на Общото заседание. Той може да разпореди част от тази активност на Изпълнителния Вицепрезидент шеф.

Чл. 20 Заседания и взимане на решения от Управителния съвет
ал.5. Управителният съвет организира най-малко 8 съвещания годишно, от които минимум половината са стратегически и на тях се дискутират наложително и концептуални въпроси свързани с развиването на българския баскетбол.

Чл. 22 Контролен съвет
ал.1 Контролният съвет се състои от Председател и двама членове, които се избират от Общото заседание за период от пет години. Поне един от тях би трябвало да има висше юридическо обучение, най-малко един от тях би трябвало да има висше икономическо обучение в компетентност финанси и най-малко един от тях би трябвало да има професионална подготовка като инспектор.
алинея 10. Членовете на контролния съвет може да получават веществен тласък, с цел да правят качествено и в период надзорните си функционалности, които са им предоставени от Общото заседание на федерацията.

Г Л А В А V
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Промяната в член 6 ал.1 т.4. изречение първо се ползва неотложно, като се отнася за дължимия членски импорт за 2020 година и отсега нататък.
§ 4. Чл. 22 ал.1 изр. второ и алинея 10 стартира да се ползват считано от избора на Контролен съвет с начало на мандата през 2021 година
§ 5. За неуредените в този правилник въпроси се ползват наредбите на ЗЮЛНЦ и останалото настоящо българско законодателство.
§ 6. Настоящият Устав е признат от Общото заседание на БФБ на 08.12.2008 година и изменен от Общото заседание на БФБ на 29.09.2009 година, на 23.07.2011 година, на 18.09.2014 година, на 02.09.2016 година, 18.04.2019 година и на 29.09.2020 година “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР