На Великден честваме възкресението на Исус Христос след разпъването му

...
На Великден честваме възкресението на Исус Христос след разпъването му
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

На Великден честваме възкресението на Исус Христос след разпъването му кръста. Това е най-големият празник за православните християни.

При оповестяването на Възкресението свещеникът изнася запалена от Благодатния огън свещ. От нея всички събрали се в съответния храм вярващи палят своите свещи и ги отнасят в домовете си.

Възкресението е на третия ден, откакто Христос е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христоссе явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите.

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на фамилията. Първото се оцветява постоянно в алено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, с цел да бъдат здрави.

До появяването на изкуствените оцветители са се употребявали отвари от билки, ядки и други С запарка от брош се получавала алена боя, отсмрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или запарка от остарял кромид лук.

Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и обособена кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки посетител, прекрачил прага. За спомагателна декорация се употребили отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане крепко след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано алено яйце се поставя пред домашната икона, с цел да пази дома.

Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се вършат в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се поставя алено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция – в петък и други

Някоя от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се подготвя през 17 век във Франция. В Италиясъщо имат тип козунак по същия мотив – той може да изтрае цели 6 месеца. Според откриватели на българското възобновление за първи път козунак в актуалния му тип се е появил в Шумен в средата на 19 век, когато тук краткотрайно обитават унгарските емигранти, отпред с Лайош Кошут, след несполучилата национална гражданска война.

Разпети петък или още Велики петък е времето за душевно филтриране. В този ден не се работи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР