На въоръжените сили на Германия са останали само около 20

...
На въоръжените сили на Германия са останали само около 20
Коментари Харесай

Spiegel: Германия разполага само с 20 000 снаряда с висока експлозивност

На въоръжените сили на Германия са останали единствено към 20 000 артилерийски снаряда с висока експлозивност.

Това заяви списание Der Spiegel, представено от Reuters, като се базира на поверителни документи на Министерството на защитата, направени, с цел да убедят бюджетната комисия в нуждата от незабавни покупки.

Държави като Германия изпратиха доставки на 155 млн. артилерийски снаряда, употребявани от гаубици, на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година, изчерпвайки запасите си за защита, отбелязва изданието.

До 2031 година немските военни би трябвало да натрупат ресурси от към 230 000 снаряда, с цел да могат да изпълнят задачите на НАТО да разполагат с задоволително артилерия, с цел да устоят 30 дни интензивни бойни дейности, написа още Der Spiegel.

Министерството на защитата има намерение да показа на бюджетната комисия девет контракта за ускорено закупуване на артилерийски и танкови муниции през идващите месеци, съгласно информацията на Der Spiegel.

Междувременно Reuters оповестява, че Франция, Белгия, Кипър, Естония и Унгария са подписали писмо за желание за взаимно закупуване на френските системи за противовъздушна защита " Мистрал ".

Сделката е знак, че Франция реализира прогрес в убеждаването на някои от европейските си съдружници да се ориентират към системи, създадени в Европа, вместо да се доставят извън, както предлага Германия в границите на по този начин наречената си самодейност " Европейски въздушен щит ".

Според анонимни източници на организацията, писмото е подписано при започване на срещата на министрите на защитата в Париж, чиято цел е да се координират европейските старания за подсилване на качествата за противовъздушна защита на целия континент след нахлуването на Русия в Украйна.

Германия провокира паника във Франция през октомври предходната година, когато дружно с 14 съдружници от НАТО разгласи проект за закупуване на системи, които са отчасти от Съединени американски щати и Израел, в устрема си да отбрани територията на съдружниците от ракетни офанзиви след нахлуването на Русия в Украйна.

Оттогава насам към 17 страни, в това число балтийските страни, Англия и няколко източноевропейски сили, които обичайно се обръщат към Съединени американски щати за военно съоръжение, към този момент са се присъединили, добавя Reuters.

На този декор, Европейската комисия възнамерява усилване на контрола върху износа на артикули освен с гражданско, само че и с военно предопределение, оповестява още Reuters.

В документ, озаглавен " Европейска тактика за икономическа сигурност ", EK излага визията си по какъв начин може да направи стопанската система си по-устойчива и да разпознава зараждащите опасности.

В документа се споделя, че те могат да дойдат от експорт и вложения, които разрешават приключване на ноу-хау към задгранични противници в " стеснен набор от основни базови технологии с военно значение ", като за образец се дават квантовите компютри, изкуственият разсъдък, 6G, биотехнологиите и роботиката.

Европейски Съюз управлява износа на избрани артикули с " двойна приложимост ", които могат да имат военно приложение. Комисията възнамерява да изготви спомагателен лист на технологиите, които са от решаващо значение за икономическата сигурност, взаимно с членовете на Европейски Съюз.

" Държавите-членки на Европейски Съюз не са подготвени да се откажат от контрола върху износа като цяло, само че евентуално ще забележим нещо по-скоро в посока на по-тясно съдействие ", съобщи посланик от Европейски Съюз.

В документа не се загатва Китай, само че се натъртва на партньорството с страни, които споделят опасенията на Европейски Съюз и се употребява изразът " де-рисково " - неговата политика за понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай.

Дипломати от Европейски Съюз настояват, че блокът би трябвало деликатно да дефинира какви опасности желае да ограничи и да откри, че те не могат да бъдат овладени посредством съществуващите ограничения.

В документа на Европейска комисия се споделя, че тя ще се концентрира върху рисковете за веригите за доставки, в това число енергийните и за сериозната инфраструктура, като да вземем за пример телекомуникационните мрежи, както и върху предпазването от икономическа насила и приключването на водещи технологии.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР